Pyszne buraczki faszerowane łososiem z porem i serem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Buraczki to idealne warzywa do nadziewania rozmaitymi farszami - zwłaszcza tymi o zdecydowanym smaku. Pyszne buraczki faszerowane łososiem wędzonym, podkręcającym smak porem i delikatnym serem, to prawdziwy ratrytas.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 średniej wielkości buraczków
- 150 g wędzonego łososia
- 1 niewielki por (jasna część)
- łyżka masła
- 1 łyżeczka masła
- tarta mozzarella
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- tymianek (świeży lub suszony)
- ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki dokładnie umyć,zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, upiec do miękkości w temp. 180 stopni C. Odstawić je do przestygnięcia.
- Delikatnie obrać, wydrążyć środek, pozostawiając ok. 0,5 cm ścianki.
- Pora pokroić w cienkie półplasterki drobno,lekko posolić i smażyć na patelni z rozpuszczonym masłem przez ok. 3 minuty, do zeszklenia.
- Dodać pokrojonego łososia, doprawić do smaku pieprzem, odrobią soku z cytryny i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przestudzić, dodać 1-2 łyżki startej mozzarelli. Wymieszać do połączenia składników.
- Tak przygotowanym farszem nadziać buraczki. Ułożyć buraczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko pokropić je octem balsamicznym, oprószyć pieprzem, posypać resztą startego sera oraz tymiankiem.
- Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco.