Pstrąg z migdałami: przepis na Wigilię i nie tylko

2021-03-29
Pstrąg pieczony z migdałami: przepis na święta i nie tylko
Autor: thinkstockphotos.com Pstrąg obłożony chrupiącymi płatkami migdałowymi zachwyci gości podczas świąt czy innej, dowolnie wybranej okazji
łatwy
40 min
4

Pstrąg ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Zasmakuje gościom podczas Wigilii, Bożego Narodzenia czy innych okazji. Podajemy przepis na pysznego pstrąga pieczonego z migdałami.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Najlepsze przepisy na dania z pstrąga,  Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

ZOBACZ TEŻ inną propozycję przygotowania pstrąga:

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 1 lub pół całego pstrąga na osobę, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • 5 dag płatków migdałów
  • na jednego pstrąga sok z 1/4 cytryny
  • 2łyżeczki masła na pstrąga + 2 dodatkowe
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich i cały orzech do dekoracji
  • łyżka rodzynków
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • plasterek cytryny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrąga dokładnie umyj i osusz.
  • Skrop sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, oprósz solą i pieprzem, wsyp do wnętrza połowę pietruszki i włóż łyżeczkę masła
  • Namocz rodzynki w przegotowanej gorącej wodzie.
  • Na folii ułóż rybę, położyć na niej drugą łyżeczkę masła.
  • Odcedzić rodzynki i posypać nimi rybę
  • Zawinąć szczelnie folię, wstawić rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 20-25 minut
  • W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałe masło, uprażyć na nim płatki migdałów i orzechy do lekkiego zrumienienia.
  • Przed podaniem polać rybę sosem maślanym z migdałami udekorować plasterkiem cytryny oraz orzechami.