Pstrąg z migdałami: przepis na Wigilię i nie tylko
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pstrąg ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Zasmakuje gościom podczas Wigilii, Bożego Narodzenia czy innych okazji. Podajemy przepis na pysznego pstrąga pieczonego z migdałami.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Najlepsze przepisy na dania z pstrąga, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.
ZOBACZ TEŻ inną propozycję przygotowania pstrąga:
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 1 lub pół całego pstrąga na osobę, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- 5 dag płatków migdałów
- na jednego pstrąga sok z 1/4 cytryny
- 2łyżeczki masła na pstrąga + 2 dodatkowe
- 2 łyżki startych orzechów włoskich i cały orzech do dekoracji
- łyżka rodzynków
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- plasterek cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrąga dokładnie umyj i osusz.
- Skrop sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, oprósz solą i pieprzem, wsyp do wnętrza połowę pietruszki i włóż łyżeczkę masła
- Namocz rodzynki w przegotowanej gorącej wodzie.
- Na folii ułóż rybę, położyć na niej drugą łyżeczkę masła.
- Odcedzić rodzynki i posypać nimi rybę
- Zawinąć szczelnie folię, wstawić rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 20-25 minut
- W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałe masło, uprażyć na nim płatki migdałów i orzechy do lekkiego zrumienienia.
- Przed podaniem polać rybę sosem maślanym z migdałami udekorować plasterkiem cytryny oraz orzechami.