Pstrąg w sosie winogronowym

2021-03-29
Pstrąg
Autor: thinkstockphotos.com Pstrąg 
łatwy
30 min
4

Podajemy przepis na wyśmienitą rybę: pstrąg w sosie winogronowym. Delikatne filety z pstrąga doskonale komponują się z lekko słodkim sosem z winogron, zyskując ciekawy i wyjątkowo szlachetny smak. Warto spróbować pstrąga w tej wersji.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechamiPstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 2 filety z pstrąga po 10 dag, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki
  • kilka listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • Sos winogronowy:
  • 10 dag białych winogron
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 5 dag masła
  • 2-3 łyżki bulionu
  • 2 łyżki wódki winogronowej
  • 2-3 łyżki soku winogronowego
  • 1 łyżka mąki
  • cukier, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oprószone szałwią i mąką filety smażymy na klarowanym maśle na złoto. Zdejmujemy rybę z patelni. 
  • Na patelni smażymy cebulkę, wsypujemy odrobinę mąki, dodajemy pozostałe masło i posiekane winogrona. Dusimy razem przez 2 minuty.
  • Dodajemy ocet winny, bulion i sok z winogron. Gotujemy ok. 2 minut.
  • Skrapiamy całość wódką oraz doprawiamy cukrem i solą.
  • Polewamy gotowym sosem filety z pstrąga.