Pstrąg w sosie winogronowym

2016-09-14
Pstrąg
Autor: thinkstockphotos.com Pstrąg 
łatwy
30 min
4

Podajemy przepis na wyśmienitą rybę: pstrąg w sosie winogronowym. Delikatne filety z pstrąga doskonale komponują się z lekko słodkim sosem z winogron, zyskując ciekawy i wyjątkowo szlachetny smak. Warto spróbować pstrąga w tej wersji.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechamiPstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Składniki

2 filety z pstrąga po 10 dag, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

10 dag masła

10 dag mąki

kilka listków świeżej szałwii

sól, pieprz

Sos winogronowy:

10 dag białych winogron

1 mała cebula

1 łyżka białego octu winnego

5 dag masła

2-3 łyżki bulionu

2 łyżki wódki winogronowej

2-3 łyżki soku winogronowego

1 łyżka mąki

cukier, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oprószone szałwią i mąką filety smażymy na klarowanym maśle na złoto. Zdejmujemy rybę z patelni. 

Na patelni smażymy cebulkę, wsypujemy odrobinę mąki, dodajemy pozostałe masło i posiekane winogrona. Dusimy razem przez 2 minuty.

Dodajemy ocet winny, bulion i sok z winogron. Gotujemy ok. 2 minut.

Skrapiamy całość wódką oraz doprawiamy cukrem i solą.

Polewamy gotowym sosem filety z pstrąga. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE