Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym - przepis

2017-12-06
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Efektowne i smaczne danie z pstrąga można przygotować w „papilotach”, czyli zawinięty w papier do pieczenia, po upieczeniu efektownie przewiązany szczypiorkiem. 
łatwy
15 min
4

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako potrawa obiadowa, jak i kolacyjna. Jest niezwykle smaczny, a do tego bardzo efektownie wygląda. Sprawdź, jak go przygotować.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg duszony w ziołach, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg w orzechach pieczony.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Składniki

2 patroszone pstrągi (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

2 cytryny

3/4 kostki masła

4 ząbki czosnku

świeży rozmaryn

pieprz cytrynowy

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pstrągi umyć i osuszyć.

Natrzeć sokiem z 1 cytryny.

Masło przełożyć do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgnieciony w moździerzu rozmaryn oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, wstawić na chwilę do lodówki.

Ułożyć ryby na brytfance i w kieszeń, powstałą podczas patroszenia, włożyć masło czosnkowe. Do brytfanki dołożyć świeże gałązki rozmarynu i pokrojoną w plasterki cytrynę.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE