Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym - przepis

2017-12-06
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Efektowne i smaczne danie z pstrąga można przygotować w „papilotach”, czyli zawinięty w papier do pieczenia, po upieczeniu efektownie przewiązany szczypiorkiem. 
łatwy
15 min
4

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako potrawa obiadowa, jak i kolacyjna. Jest niezwykle smaczny, a do tego bardzo efektownie wygląda. Sprawdź, jak go przygotować.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg duszony w ziołach, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg w orzechach pieczony.

Składniki

2 patroszone pstrągi (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

2 cytryny

3/4 kostki masła

4 ząbki czosnku

świeży rozmaryn

pieprz cytrynowy

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pstrągi umyć i osuszyć.

Natrzeć sokiem z 1 cytryny.

Masło przełożyć do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgnieciony w moździerzu rozmaryn oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, wstawić na chwilę do lodówki.

Ułożyć ryby na brytfance i w kieszeń, powstałą podczas patroszenia, włożyć masło czosnkowe. Do brytfanki dołożyć świeże gałązki rozmarynu i pokrojoną w plasterki cytrynę.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby