Pstrąg pieczony z cukinią
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pstrąg pieczony z cukinią to proste w przygotowaniu, lecz pełne smaku i aromatu danie obiadowe. Delikatność mięsa z pstrąga idealnie podkreśli łagodna cukinia. Świeże zioła i orzeźwiająca cytryna dodają całości ostatniego szlifu. Pstrąg pieczony z cukinią, podawany z sosem pietruszkowym i świeżym pieczywem pasuje nie tylko na specjalne okazje.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.
SKŁADNIKI
- 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia lub 2-3 mniejsze
- 2-3 małe cebule lub jeszcze lepiej szalotki
- cytryna
- liście bazylii
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz
- Na sos pietruszkowy:
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 zielonej papryczki chili
- 1 malutka cebulka szalotka
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrągi opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
- Każdego pstrąga posypać 1 łyżeczką posiekanych liści bazylii i natrzeć 1 łyżką oliwy oraz 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Drugi ząbek czosnku rozgnieść na desce i włożyć do środka ryby. Dodać też po 1 plasterku cytryny.
- Cukinię pokroić w paski, cebulę na ósemki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżką oliwy.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Ryby położyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożyć warzywami i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (mniejsze).
- W międzyczasie przygotować sos pietruszkowy: natkę opłukać, oderwać liście i włożyć do pojemnika blendera lub rozdrabniacza, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, pokrojoną w kostkę cebulkę. Wlać oliwę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i zmiksować pozostawiając malutkie kawałeczki składników.
- Pstrągi podawać prosto z pieca z sosem pietruszkowym i świeżą bagietką.