Pstrąg faszerowany pieczarkami zawijany w plastry boczku
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pstrąg w połączeniu z pieczarkami i plastrami boczku, udekorowany szczypiorkiem i skropiony sokiem z cytryny to wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb. Podajemy przepis na pieczonego pstrąga w nietypowym wydaniu, który zaskakuje wyśmienitym smakiem i aromatem.
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi
- 30 dag pieczarek
- 8 małych cebulek
- pęczek natki
- pęczek szczypiorku
- 1 szklanka śmietany
- 1 jajko
- 20 dag boczku
- 4 jabłka
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- sok z cytryny
- 5 dag masła
- imbir
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrąga dokładnie umyć, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią i odstawić do lodówki (najlepiej na dole). '
- Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i natkę pietruszki. Dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietany, doprawić do smaku.
- Rybę odsączyć z sosu, ułożyć na desce i łyżeczką delikatnie nakładać do środka pieczarkowy farsz.
- Pstrągi owinąć plastrami boczku i związać specjalną nicią.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojone na cząstki jabłka oraz rybę. Polać winem. Piec 25-30 minut w 190 stopni C.
- Wymieszać resztę masła i śmietany oraz powstały w trakcie pieczenia rybny sos. Polać rybę, udekorować szczypiorkiem i plastrami cytryny.