Paluszki krabowe smażone w aromatycznym cieście szczypiorkowym
2022-02-07
łatwy
20 min
2
Choć ogólnie dostępne w marketach paluszki surimi z krabem nie mają nic wspólnego i z rybą podobno też niewiele, to lubię mieć paczkę lub dwie w zamrażalniku. Z bardzo prostego powodu - w kilka chwil można z nich wyczarować smaczną przekąskę lub ciekawe danie na ciepło.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
- 2 łyżki jogurtu
- 1 pęczek szczypiorku
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paluszki obrać z osłonek. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Jajka zmiksować z mąką i jogurtem, dodać sól i tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Do gotowego ciasta dodać szczypiorek i dokładnie wymieszać.
- W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia.
- Przed samym panierowaniem do ciasta dodać pokruszone płatki kukurydziane.
- Paluszki zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na rumiano z obi stron.
- Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekł nadmiar tłuszczu.
- Podawać do gotowanego ryżu i sałatki coleslaw jako danie obiadowe lub z ulubionym sosem jako przekąskę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?