Paluszki krabowe smażone w aromatycznym cieście szczypiorkowym

Surimi w ciećcie szczypiorkowym
Autor: Shutterstock Surimi w ciećcie szczypiorkowym świetnie smakują z sosem 1000 wysp.
łatwy
20 min
2

Choć ogólnie dostępne w marketach paluszki surimi z krabem nie mają nic wspólnego i z rybą podobno też niewiele, to lubię mieć paczkę lub dwie w zamrażalniku.  Z bardzo prostego powodu - w kilka chwil można z nich wyczarować smaczną przekąskę lub ciekawe danie na ciepło.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paluszki obrać z osłonek. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  • Jajka zmiksować z mąką i jogurtem, dodać sól i tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  • Do gotowego ciasta dodać szczypiorek i dokładnie wymieszać.
  • W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia.
  • Przed samym panierowaniem do ciasta dodać pokruszone płatki kukurydziane.
  • Paluszki zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na rumiano z obi stron.
  • Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekł nadmiar tłuszczu.
  • Podawać do gotowanego ryżu i sałatki coleslaw jako danie obiadowe lub z ulubionym sosem jako przekąskę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej