Oszukane zrazy z paluszków surimi: ekonomiczne danie rybne
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Oszukane zrazy z paluszków surimi, czyli mielone kotlety krabowe nadziewane paluszkiem surimi to pyszny obiad bezmięsny. Można je także podać jako zakąskę.
Wypróbuj innych przepisów z paluszkami surimi w roli głównej:
Sałatka z paluszków krabowych surimi w 10 minut
Wytrawny keks z paluszkami krabowymi surimi
Sałatka z paluszków krabowych i makaronu ryżowego
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 200 g paluszków krabowych surimi i 100 g surimi na nadzienie
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- panierka panko lub tarta bułka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła płatki. Odstawić na 15 minut.
- Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zrumienić cebulę oraz marchew.
- Około 200 g paluszków krabowych surimi posiekać drobno, dodać do nich odcedzone płatki owsiane, usmażoną cebulę i marchewkę oraz jajko. Wymieszać na jednorodną masę.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, na tym etapie można także dodać zieleninę: koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Masę zagęścić mąką, dodając po 1 łyżce, mieszając i oceniając gęstość masy.
- W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gęstą lepka masę, z której mokrymi dłońmi formujemy placki. Na każdym placuszku kładziemy 1 paluszek krabowy, składamy i zalepiamy starannie.
- Gotowe zrazy panierujemy w panko lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.