Oszukane zrazy z paluszków surimi: ekonomiczne danie rybne

Oszukane zrazy z paluszków surimi: ekonomiczne danie rybne
Autor: Shutterstock Pyszne mielone zrazy z paluszków surimi nadziewanych surimi - palce lizać!
łatwy
45 min
4

Oszukane zrazy z paluszków surimi, czyli mielone kotlety krabowe nadziewane paluszkiem surimi to pyszny obiad bezmięsny. Można je także podać jako zakąskę. 

Wypróbuj innych przepisów z paluszkami surimi w roli głównej:

Sałatka z paluszków krabowych surimi w 10 minut

Wytrawny keks z paluszkami krabowymi surimi

Sałatka z paluszków krabowych i makaronu ryżowego

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 200 g paluszków krabowych surimi i 100 g surimi na nadzienie
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • panierka panko lub tarta bułka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła płatki. Odstawić na 15 minut.
  • Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce.
  • Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zrumienić cebulę oraz marchew.
  • Około 200 g paluszków krabowych surimi posiekać drobno, dodać do nich odcedzone płatki owsiane, usmażoną cebulę i marchewkę oraz jajko. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, na tym etapie można także dodać zieleninę: koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Masę zagęścić mąką, dodając po 1 łyżce, mieszając i oceniając gęstość masy.
  • W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gęstą lepka masę, z której mokrymi dłońmi formujemy placki. Na każdym placuszku kładziemy 1 paluszek krabowy, składamy i zalepiamy starannie.
  • Gotowe zrazy panierujemy w panko lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.