Wytrawny keks z krabowymi paluszkami surimi

2021-03-29
Wytrawny keks z paluszkami surimi
Autor: Shutterstock Wytrawne ciasto z paluszkami krabowymi to wyśmienita przekąska
łatwy
15 min
4

Wytrawny keks z krabowymi paluszkami surimi można podać do czystego bulionu lub jako samodzielną przekąskę. Wyborna przystawka na ciepło lub zimno do eleganckiego posiłku zawsze świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się w roli drugiego śniadania do pracy. Łatwy przepis dzięki któremu w 15 minut przygotujesz ciasto. Nie czekaj, zrób go już dzisiaj!

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 170 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 125 ml mleka pełnotłustego
  • 70 g startego sera Gruyère lub innego wyrazistego sera żółtego
  • 200 g krabowych paluszków surimi pokrojonych na kawałki
  • 2 szczypty soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z solą i pieprzem, dodaj do mąki i wymieszaj.
  • Stopniowo, wciąż mieszając, dodaj do ciasta olej i mleko. Dodaj ser i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone paluszki surimi i lekko przemieszaj.
  • Formę keksową posmaruj masłem, wypełnij ciastem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
  • Pokrój i podawaj.