Wytrawny keks z krabowymi paluszkami surimi

Wytrawny keks z krabowymi paluszkami surimi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wytrawne ciasto z paluszkami krabowymi to wyśmienita przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wytrawny keks z krabowymi paluszkami surimi można podać do czystego bulionu lub jako samodzielną przekąskę. Wyborna przystawka na ciepło lub zimno do eleganckiego posiłku zawsze świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się w roli drugiego śniadania do pracy. Łatwy przepis dzięki któremu w 15 minut przygotujesz ciasto. Nie czekaj, zrób go już dzisiaj!

Składniki

  • 3 jajka

  • 170 g mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 125 ml mleka pełnotłustego

  • 70 g startego sera Gruyère lub innego wyrazistego sera żółtego

  • 200 g krabowych paluszków surimi pokrojonych na kawałki

  • 2 szczypty soli i pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z solą i pieprzem, dodaj do mąki i wymieszaj.

  • Stopniowo, wciąż mieszając, dodaj do ciasta olej i mleko. Dodaj ser i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone paluszki surimi i lekko przemieszaj.

  • Formę keksową posmaruj masłem, wypełnij ciastem.

  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.

  • Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

  • Pokrój i podawaj.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4