Paluszki krabowe - skład, wartości, konserwanty

2016-11-09 10:19

Paluszki krabowe, nazywane także paluszkami surimi, dostępne w naszych popularnych sklepach, kolorem i kształtem mają przypominać nogi kraba, ale jest to tylko imitacja. Z czego tak naprawdę składają się paluszki krabowe?

Paluszki krabowe - skład, wartości, konserwanty
Autor: thinkstockphotos.com Surimi to produkt nie cechujący się szczegołnymi wartościami zdrowotnymi, ale smaczny.

Spis treści

  1. Skład paluszków surimi
  2. Paluszki krabowe: zalety i wartości odżywcze

Nie sposób ich pomylić z prawdziwymi odnóżami kraba - ze względu na cenę. Nóżki krabowe są przysmakiem niezwykle drogim, ich cena dochodzi do 400 zł za kilogram. Nieco taniej kupimy surimi z mięsa kraba. Można je dostać w luksusowych delikatesach lub dobrych azjatyckich restauracjach.

Skład paluszków surimi

Co więc możemy znaleźć w składzie paluszków surimi? Niewiele zdrowia, za to dużo chemii. Paluszki krabowe składają się w około 30 procentach z mięsa białych, chudych ryb, wody, dodatku skrobiowego, który zapewnia im spoistość, różnych konserwantów oraz barwnika, aby przypominały kolor różowego krabowego pancerzyka. Zawierają śladowe ilości aromatu bądź ekstraktu z kraba oraz substancje słodzące.

Oto zestaw składników i substancji, które widnieją na opakowaniach kilku marek paluszków surimi:

Ryby w diecie

Mielone mięso ryb: 28-40% (np. mintaj, dorsz morszczuk)

Woda

Białko sojowe

Skrobia: (kukurydziana, ziemniaczana, tapiokowa)

Stabilizatory: sorbitol, cukier, E452 (polifosforan sodu), E407 (karagen) - uwaga na ten składnik, jest rakotwórczy!

Konserwanty: E211 (benzoesan sodu), E202 (sorbinian potasu)

Barwniki: E120 (karmin), ekstrakt z papryki

Substancje wzmacniające zapach i smak: glutaminian sodu, guanylan dwusodowy, inozynian dwusodowy

Przyprawy: sól, mirin (przyprawa kuchni japońskiej z fermentowanego ryżu), aromat lub ekstrakt krabowy - ok. 1-1,5%

Tłuszcze: olej roślinny.

Ze względu na powyższe nie należy paluszków krabowych jadać zbyt często, podobnie zresztą jak parówek.

Paluszki krabowe: zalety i wartości odżywcze

Czy można powiedzieć coś dobrego o paluszkach krabowych? Owszem. Ich niewątpliwą zaletą jest delikatny smak. Jeśli mamy do czynienia z osobą, którą drażni intensywny zapach ryb - możemy spróbować uraczyć ją paluszkami krabowymi, tolerują je nawet wybredne dzieci.

Paluszki surimi są niskokaloryczne - zawierają około 100 kcal w 100 gramach produktu, składają głównie z węglowodanów (ponad 50%), białek (10-30%) i niewielkiej ilości tłuszczu.

Z uwagi na zawartość mięsa rybiego paluszki krabowe zawierają korzystne dla człowieka kwasy omega3, witaminę B12 i selen, ale walory zdrowotne w przypadku tego produktu można raczej pominąć.