Nie lubisz ryb? Ta zapiekanka sprawi, że zmienisz zdanie

Zapiekanka rybna
Autor: Shutterstock Zapiekanka rybna to świetne danie z piekarnika.
łatwy
60 min
6

Jeśli dotychczas unikaliście dań rybnych, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest szansa, że zmienicie zdanie, bo ta zapiekanka smakuje rewelacyjnie. Różne gatunki ryb i właściwie dobrane dodatki przyprawy tworzą niezwykle smaczne i aromatyczne danie.

SKŁADNIKI

  • 200 g filetu z dorsza
  • 200 g filetu z łososia
  • 200 g wędzonego łupacza
  • 200 g surowych krewetek bez pancerza
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 1,5 szklanki bulionu rybnego
  • 0,5 szklanki śmietany 36%
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz
  • Oraz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki tartego dojrzałego sera cheddar
  • 2 łyżki mielonego parmezanu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie ryby pokrój na kawałki na 1 kęs.
  • W sporym rondlu rozpuść 3 łyżki masła, dodaj do innego mąkę i podgrzewaj mieszając, aż zrobi się pasta. Następnie, cały czas mieszając wlej do niej małym strumieniem wino oraz bulion.
  • Gdy składniki połączą się w jednolity, gładki sos, doprowadź go do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewać bardzo powieli przez 10 minut.
  • Następnie dodaj śmietanę, musztardę i sos Worcestershire, a także skórkę z cytryny i zieleninę, dopraw do smaku sola i pieprzem.
  • Delikatnie włóż do sosu ryby - masz już gotowe wypełnienie zapiekanki.
  • Masę przełóż do naczynia do zapiekania i odstaw, żeby przestygła.
  • Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie przeciśnij przez praskę i utrzyj z masłem i przyprawami na puree.
  • Jeśli puree wyjdzie bardzo gęste można dodać do niego nieco mleka.
  • Ziemniaki wyłożyć na przestudzoną masę rybną, rozprowadzić równomiernie. Wierzch posyp serem.
  • Zapiekać 30 minut w temperaturze 190 st. C. Wyjmij z piekarnika, odstawi na 10 minut, aby odparowało, po czym podawaj.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej