Nie lubisz ryb? Ta zapiekanka sprawi, że zmienisz zdanie
2022-10-06
łatwy
60 min
6
Jeśli dotychczas unikaliście dań rybnych, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest szansa, że zmienicie zdanie, bo ta zapiekanka smakuje rewelacyjnie. Różne gatunki ryb i właściwie dobrane dodatki przyprawy tworzą niezwykle smaczne i aromatyczne danie.
SKŁADNIKI
- 200 g filetu z dorsza
- 200 g filetu z łososia
- 200 g wędzonego łupacza
- 200 g surowych krewetek bez pancerza
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki koperku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 szklanki białego wina
- 1,5 szklanki bulionu rybnego
- 0,5 szklanki śmietany 36%
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól i pieprz
- Oraz:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki tartego dojrzałego sera cheddar
- 2 łyżki mielonego parmezanu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie ryby pokrój na kawałki na 1 kęs.
- W sporym rondlu rozpuść 3 łyżki masła, dodaj do innego mąkę i podgrzewaj mieszając, aż zrobi się pasta. Następnie, cały czas mieszając wlej do niej małym strumieniem wino oraz bulion.
- Gdy składniki połączą się w jednolity, gładki sos, doprowadź go do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewać bardzo powieli przez 10 minut.
- Następnie dodaj śmietanę, musztardę i sos Worcestershire, a także skórkę z cytryny i zieleninę, dopraw do smaku sola i pieprzem.
- Delikatnie włóż do sosu ryby - masz już gotowe wypełnienie zapiekanki.
- Masę przełóż do naczynia do zapiekania i odstaw, żeby przestygła.
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie przeciśnij przez praskę i utrzyj z masłem i przyprawami na puree.
- Jeśli puree wyjdzie bardzo gęste można dodać do niego nieco mleka.
- Ziemniaki wyłożyć na przestudzoną masę rybną, rozprowadzić równomiernie. Wierzch posyp serem.
- Zapiekać 30 minut w temperaturze 190 st. C. Wyjmij z piekarnika, odstawi na 10 minut, aby odparowało, po czym podawaj.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?