Miętus pieczony w piekarniku

Miętus pieczony w piekarniku
Autor: Shutterstock Miętus pieczony w piekarniku to eleganckie danie
łatwy
30 min
4

Miętus pieczony to danie odświętne lub pyszny codzienny posiłek. Wyśmienite mięso miętusa będzie smakowało wszystkim. 

Polecamy także: Miętus smażony sauté  oraz  Miętus duszony po węgiersku  

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg miętusa (1 duży lub 2 mniejsze)
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • zielony koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miętusa sprawić, umyć, odfiletować, opłukać, osączyć, natrzeć lekko solą i pieprzem, odstawić na 10 minut.
  • Cebulę pokroić w półtalarki. 
  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, dodać cebulę, oprószyć solą i pieprzem oraz siekanym koperkiem. Ułożyć filety. 
  • Wino wymieszać z 4 łyżkami wody, zalać rybę, posypać tartą bułką. Rozłożyć gęsto małe kawałki masła.
  • Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec 30-35 minut.
  • W czasie pieczenia polać 2 razy tworzącym się sosem.
  • Podawać z ziemniakami purée i surówką z kapusty.