Miętus pieczony w piekarniku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Miętus pieczony to danie odświętne lub pyszny codzienny posiłek. Wyśmienite mięso miętusa będzie smakowało wszystkim.
Polecamy także: Miętus smażony sauté oraz Miętus duszony po węgiersku
SKŁADNIKI
- 1,5 kg miętusa (1 duży lub 2 mniejsze)
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 cebule
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- zielony koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miętusa sprawić, umyć, odfiletować, opłukać, osączyć, natrzeć lekko solą i pieprzem, odstawić na 10 minut.
- Cebulę pokroić w półtalarki.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, dodać cebulę, oprószyć solą i pieprzem oraz siekanym koperkiem. Ułożyć filety.
- Wino wymieszać z 4 łyżkami wody, zalać rybę, posypać tartą bułką. Rozłożyć gęsto małe kawałki masła.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec 30-35 minut.
- W czasie pieczenia polać 2 razy tworzącym się sosem.
- Podawać z ziemniakami purée i surówką z kapusty.