Miętus grillowany: przepis jak grillować miętusa
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Miętus grillowany to wykwintne danie na obiad w plenerze. Tłuste mięso miętusa doskonale nadaje się do grillowania. Warto czasem odstąpić od tradycyjnego grillowania i spróbować miętusa z rusztu. Filety z miętusa najlepiej smakują z grillowanymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 4 filety z miętusa
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zalewę do ryby. Oliwę zmieszać z sokiem z limonki, papryką i zmiażdżonym czosnkiem.
- Włożyć miętusa do zalewy i trzymać do 1,5 godziny w chłodnym miejscu.
- Rozpalić grilla. Wyciągnąć rybę z zalewy, wyłożyć na gorący ruszt i grillować do miękkości ryby.