Łosoś pieczony na Wigilię - przepis na eleganckie danie świąteczne
Łosoś pieczony wśród potraw wigilijnych? Czemu nie! Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb słodkowodnych i morskich. W wersji zapiekanej wzbogaci świąteczne menu, wprowadzając do niego lekką innowację. Jak wiadomo, Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez czerwonego barszczu z uszkami czy karpia, ale stałą listę 12 potraw wigilijnych zawsze możemy wzbogacić. Podajemy prosty przepis na świątecznego łososia pieczonego.
i
Dieta niskokaloryczna
Jak przyrządzić łososia na Wigilię?
Pieczony łosoś to coraz popularniejsza, nowoczesna alternatywa dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, co stanowi dużą zaletę w ferworze świątecznych przygotowań. Wystarczy natrzeć filet solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obłożyć świeżym koperkiem lub innymi ziołami oraz plasterkami masła. Krótkie pieczenie w piekarniku sprawia, że mięso staje się niezwykle delikatne, soczyste i aromatyczne. Taki łosoś nie tylko elegancko prezentuje się na stole, ale jest również lżejszą i często bardziej uniwersalną propozycją, która zasmakuje gościom niebędącym miłośnikami karpia.
Zobacz naszą galerię z przepisami na tatary rybne i warzywne, która znajduje się pod przepisem
SKŁADNIKI
- 400 g filetu łososia
- sól i pieprz
- 100 g masła
- garść ziół (bazylia, pietruszka)
- ząbek czosnku
- cytryna lub 2 limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki ryby myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni (najlepiej grillowej) obsmażamy łososia krótko z obu stron, zaczynając od tej ze skórą (jeśli nie planujemy piec łososia, smażymy go dłużej) i przekładamy do formy do zapiekania posmarowanej masłem.
- Wkładamy rybę na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Miękkie masło łączymy z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kilkoma kroplami cytryny.
- Przekładamy masę na folię, formujemy wałek, wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
- Zamrożone masło po odwinięciu kroimy na plasterki, układamy je na gorącym łososiu. Dekorujemy cząstkami cytryny albo limonki.