Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię

Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię
Autor: Shutterstock Łosoś zapiekany na Wigilię? Czemu nie!
średni
20 min
4

Łosoś zapiekany wśród potraw wigilijnych? Czemu nie! Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb słodkowodnych i morskich. W wersji pieczonej wzbogaci świąteczne menu, wprowadzając do niego lekką innowację. Jak wiadomo, Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez czerwonego barszczu z uszkami czy karpia, ale stałą listę 12 potraw wigilijnych zawsze możemy wzbogacić. Podajemy prosty przepis na zapiekanego łososia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g filetu łososia
  • sól i pieprz
  • 100 g masła
  • garść ziół (bazylia, pietruszka)
  • ząbek czosnku
  • cytryna lub 2 limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki ryby myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni (najlepiej grillowej) obsmażamy łososia krótko z obu stron, zaczynając od tej ze skórą (jeśli nie planujemy piec łososia, smażymy go dłużej) i przekładamy do formy do zapiekania posmarowanej masłem.
  • Wkładamy rybę na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Miękkie masło łączymy z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kilkoma kroplami cytryny.
  • Przekładamy masę na folię, formujemy wałek, wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
  • Zamrożone masło po odwinięciu kroimy na plasterki, układamy je na gorącym łososiu. Dekorujemy cząstkami cytryny albo limonki.