Karp w szarym sosie cebulowym
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Smażony karp to już nie rarytas? Wypróbuj zatem coś ciekawszego - przepis na karpia w szarym sosie cebulowym. Tym razem nie jest to karp po staropolsku na słodko, lecz w wersji wytrawnej. Szary sos z przetartej cebuli doskonale komponuje się z delikatnym mięsem ryby, nadając potrawie wyrazisty smak. Możemy się założyć, że karp w szarym sosie przyrządzonym według staropolskiej receptury będzie hitem wigilijnego stołu. Sprawdź, jak go przyrządzić.
Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami
Polecamy także >>> Karp smażony w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI
- karp i cebula w tej samej ilości wagowej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę po obraniu kroimy na części, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką oliwy.
- Karpia oczyszczamy z łusek, odkrawamy łeb i płetwy (ale ich nie wyrzucamy).
- Po ugotowaniu cebuli odlewamy trochę wywaru i na nim gotujemy łby i płetwy aż do ich rozgotowania.
- Karpia porcjujemy na dzwonka i lekko solimy.
- Wywar powstały po ugotowaniu łbów przecedzamy przez sito. W przecedzonym wywarze gotujemy 10 minut dzwonka karpia, po czym wykładamy je na półmisek.
- Jeszcze gorącą cebulę przecieramy przez sito, łączymy z wywarem z gotowania ryby. Kiedy sos jest jeszcze ciepły solimy go, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu czarnego (sporo, bo po ostudzeniu „siła” pieprzu maleje). Po ostudzeniu sos powinien zgęstnieć.
- Tak przygotowanego karpia można podać na dwa sposoby: ułożone dzwonka zalać sosem lub sos nałożyć do oddzielnego naczynia i dodać go do karpia dopiero po nałożeniu na talerz. Do tej potrawy polecany jest także ostry chrzan w śmietanie.