Karp w szarym sosie cebulowym

2021-03-29
karp w szarym sosie cebulowym
Autor: thinkstockphotos.com Karp wigilijny podawany w szarym sosie to przepis pochodzący z kuchni staropolskiej
łatwy
80 min
4

Smażony karp to już nie rarytas? Wypróbuj zatem coś ciekawszego - przepis na karpia w szarym sosie cebulowym. Tym razem nie jest to karp po staropolsku na słodko, lecz w wersji wytrawnej. Szary sos z przetartej cebuli doskonale komponuje się z delikatnym mięsem ryby, nadając potrawie wyrazisty smak. Możemy się założyć, że karp w szarym sosie przyrządzonym według staropolskiej receptury będzie hitem wigilijnego stołu. Sprawdź, jak go przyrządzić. 

Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami

Polecamy także >>> Karp smażony w sosie jogurtowym

SKŁADNIKI

  • karp i cebula w tej samej ilości wagowej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę po obraniu kroimy na części, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką oliwy.
  • Karpia oczyszczamy z łusek, odkrawamy łeb i płetwy (ale ich nie wyrzucamy).
  • Po ugotowaniu cebuli odlewamy trochę wywaru i na nim gotujemy łby i płetwy aż do ich rozgotowania.
  • Karpia porcjujemy na dzwonka i lekko solimy.
  • Wywar powstały po ugotowaniu łbów przecedzamy przez sito. W przecedzonym wywarze gotujemy 10 minut dzwonka karpia, po czym wykładamy je na półmisek.
  • Jeszcze gorącą cebulę przecieramy przez sito, łączymy z wywarem z gotowania ryby. Kiedy sos jest jeszcze ciepły solimy go, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu czarnego (sporo, bo po ostudzeniu „siła” pieprzu maleje). Po ostudzeniu sos powinien zgęstnieć.
  • Tak przygotowanego karpia można podać na dwa sposoby: ułożone dzwonka zalać sosem lub sos nałożyć do oddzielnego naczynia i dodać go do karpia dopiero po nałożeniu na talerz. Do tej potrawy polecany jest także ostry chrzan w śmietanie.