Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej
Autor: Shutterstock Smażony karp to wigilijne must eat - jak go przygotować, by nie ociekał tłuszczem i każdemu smakował?
łatwy
70 min
4

Smażony karp jest niewątpliwie wigilijnym daniem głównym, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Ta tradycyjna potrawa może być także zdrowa, mimo że smażona na oleju. Ważne, żeby ryba nie nasiąkła tłuszczem! Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia wigilijnego.

Polecamy:

Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia

Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?

Przepis na smażonego karpia według Ewy Wachowicz

Sprawdź także:

Jakiego karpia do smażenia wybrać?

Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia umyć i oczyścić. Wypatroszyć, uważając na żółć (Jak patroszyć karpia?). Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm.
  • Następnie wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła.
  • Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu.
  • Następnie zmniejszyć ogień, wlać na patelnię 2 łyżki wody i przykryć pokrywką na kilka minut.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole