Karp po włosku - gotowany w winie i piwie

karp po włosku
Autor: Shutterstock Karp po włosku jest smaczny i nie wymaga wiele pracy.
łatwy
40 min
4

Karpia po włosku gotuje się w piwie i wytrawnym białym winie w towarzystwie warzyw korzeniowych. Z płynu i przetartych przez sito warzyw powstaje intensywny w smaku sos. Rybę można podać z sałaką z pomidorów lub gotowanymi al dente warzywami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z karpia
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cytryna
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 goździki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę zalać w płaskim garnku piwem wymieszanym z octem.
  • Warzywa obrać i pokroić, dodać do ryby razem z zielem, pieprzem, liściem laurowym i goździkami. Gotować 10 min.
  • Następnie wlać wino, dodać masło, imbir i plasterki cytryny (bez skórki), gotować kolejne 10 min.
  • Wyjąć rybę, a sos przetrzeć przez sitko. Jeśli będzie zbyt rzadki, zredukować na małym ogniu.
  • Rybę podawać polaną sosem.