Karp po włosku - gotowany w winie i piwie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Karpia po włosku gotuje się w piwie i wytrawnym białym winie w towarzystwie warzyw korzeniowych. Z płynu i przetartych przez sito warzyw powstaje intensywny w smaku sos. Rybę można podać z sałaką z pomidorów lub gotowanymi al dente warzywami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z karpia
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka piwa jasnego
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 seler
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 cytryna
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3 goździki
- szczypta mielonego imbiru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę zalać w płaskim garnku piwem wymieszanym z octem.
- Warzywa obrać i pokroić, dodać do ryby razem z zielem, pieprzem, liściem laurowym i goździkami. Gotować 10 min.
- Następnie wlać wino, dodać masło, imbir i plasterki cytryny (bez skórki), gotować kolejne 10 min.
- Wyjąć rybę, a sos przetrzeć przez sitko. Jeśli będzie zbyt rzadki, zredukować na małym ogniu.
- Rybę podawać polaną sosem.