Potrawy wigilijne: karp po węgiersku

Karp po węgiersku - przepis na karpia pieczonego na słoninie
Autor: Shutterstock Smażony karp wigilijny już się przejadł? Wypróbuj zapiekanego karpia po węgiersku.
łatwy
90 min
4

Na tegoroczną wigilię proponujemy przepis na karpia po węgiersku, oryginalną rybę zapiekaną ze słoniną, cebulą i papryką. Brzmi pysznie prawda? Karp po węgiersku zdecydowanie ma szansę zdominować wigilijną wieczerzę i z pewności ciężko będzie po nim powrócić do smaku tradycyjnie smażonych dzwonków. Jak zrobić karpia po węgiersku? Dość łatwo, ale nie szybko. Podajemy przepis.

Polecamy również

Karp smażony - tradycyjny polski przepis

Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie

Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami

Karp smażony z sosem jogurtowym

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis

Karp gotowany po staropolsku z migdałami

 

Sprawdź również:

Jak patroszyć karpia?

Nacinanie karpia do smażenia

Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 karp (ok. 1,5 kg)
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • 150 g przerośniętej słoniny pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule
  • 125 ml sosu rybnego
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oskrobanego karpia skrop sokiem z cytryny od wewnątrz i z zewnątrz, przypraw solą i pieprzem.
  • Słoninę i cebulę pokrojone w kostkę włóż do brytfanny i zapiecz.
  • Na zapieczonej słoninie z cebulą połóż karpia, dolej sosu i duś około 15 minut pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
  • Śmietanę wymieszaj z papryką, polej karpia i dalej duś, ale już bez przykrycia. Łączny czas pieczenia 45–50 minut.