Karp faszerowany po kaszubsku [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Podajemy przepis na faszerowanego karpia z nadzieniem z kaszy manny, pieczarek, cebuli i papryki. Ta wyśmienita wersja karpia wigilijnego to ciekawa alternatywa dla zwykłych smażonych dzwonków, karpia w galarecie czy karpia w szarym sosie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście karpia po kaszubsku, koniecznie włączcie go do tegorocznego menu na święta!
Czytaj także: Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie, Przepis na karpia nadziewanego kaszą gryczaną i grzybami oraz Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami.
Sprawdź również >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 2 cebule
- 20 dag kaszy manny
- 2 kromki czerstwej bułki
- szklanka wywaru z włoszczyzny
- 2 łyżki śmietany 30%
- jajo
- 5 pieczarek
- 2 strąki papryki
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia sprawić, lekko natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)
- Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny. W pozostałym wywarze ugotować kaszę z łyżką oleju.
- Paprykę przypiec w piekarniku lub na płycie kuchennej, aby skórka łatwo dała się usnąć, miąższ pokroić w kostkę.
- Cebulę i pieczarki pokroić i razem z papryką przesmażyć krótko na patelni. Dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbić jajko, wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Przygotowanym farszem nadziać karpia i zaszyć. Ułożyć rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub blasze i piec w piekarniku 25-30 minut nastawionym 180 stopni C.
- Można podawać z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty. (Jak udekorować karpia? Sprawdź tutaj.)