Karp faszerowany po kaszubsku [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Karp faszerowany po kaszubsku
Autor: Shutterstock Karp faszerowany kaszą manną, pieczarkami i cebulką smakuje wybornie i nie wymaga zbyt wiele pracy
łatwy
50 min
4

Podajemy przepis na faszerowanego karpia z nadzieniem z kaszy manny, pieczarek, cebuli i papryki. Ta wyśmienita wersja karpia wigilijnego to ciekawa alternatywa dla zwykłych smażonych dzwonków, karpia w galarecie czy karpia w szarym sosie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście karpia po kaszubsku, koniecznie włączcie go do tegorocznego menu na święta!

Czytaj także: Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie,  Przepis na karpia nadziewanego kaszą gryczaną i grzybami oraz Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami.

Sprawdź również >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 2 cebule
  • 20 dag kaszy manny
  • 2 kromki czerstwej bułki
  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • jajo
  • 5 pieczarek
  • 2 strąki papryki
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia sprawić, lekko natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)
  • Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny. W pozostałym wywarze ugotować kaszę z łyżką oleju.
  • Paprykę przypiec w piekarniku lub na płycie kuchennej, aby skórka łatwo dała się usnąć, miąższ pokroić w kostkę.
  • Cebulę i pieczarki pokroić i razem z papryką przesmażyć krótko na patelni. Dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbić jajko, wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Przygotowanym farszem nadziać karpia i zaszyć. Ułożyć rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub blasze i piec w piekarniku 25-30 minut nastawionym 180 stopni C.
  • Można podawać z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty. (Jak udekorować karpia? Sprawdź tutaj.)
Redakcja
więcej