Karp faszerowany gotowany z pieczarkami i kaparami
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Przepis na karpia z pysznym pieczarkowym nadzieniem może zrobić furorę nie tylko w świątecznym czasie. Smaczna ryba, podkreślona smakiem grzybów i charakterystycznym aromatem kaparów to wyjątkowe danie na wiele okazji.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karpia
- 250 g pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- przyprawa do zup
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczona rybę pokroić na dzwonka szerokości 4 cm. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zmielić.
- Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i usmażyć. Część pieczarek odłożyć, a resztę wymieszać bułką, żółtkami, natką i przyprawami.
- Dzwonka karpia napełnić farszem i ułożyć w garnku, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Następnie wywar przecedzić i odstawić, a rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Na patelni roztopić tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem cały czas mieszając. Gotować 10 minut na małym ogniu i połączyć z odłożonymi pieczarkami, kaparami śmietaną i przyprawami.
- Sosem zalać rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 min.