Karp faszerowany gotowany z pieczarkami i kaparami

Karp faszerowany zapiekany z pieczarkami i kaparami
Autor: Shutterstock Karp faszerowany zapiekany z pieczarkami i kaparami to znakomite danie obiadowe.
łatwy
0 min
4

Przepis na karpia z pysznym pieczarkowym nadzieniem może zrobić furorę nie tylko w świątecznym czasie. Smaczna ryba, podkreślona smakiem grzybów i charakterystycznym aromatem kaparów to wyjątkowe danie na wiele okazji.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karpia
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • przyprawa do zup
  • pieprz i sól
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczona rybę pokroić na dzwonka szerokości 4 cm. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zmielić.
  • Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i usmażyć. Część pieczarek odłożyć, a resztę wymieszać  bułką, żółtkami, natką i przyprawami.
  • Dzwonka karpia napełnić farszem i ułożyć w garnku, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Następnie wywar przecedzić i odstawić, a rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Na patelni roztopić tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem cały czas mieszając. Gotować 10 minut na małym ogniu  i połączyć z odłożonymi pieczarkami, kaparami śmietaną i przyprawami.
  • Sosem zalać rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 min.