Karp faszerowany gotowany z pieczarkami i kaparami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          0 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na karpia z pysznym pieczarkowym nadzieniem może zrobić furorę nie tylko w świątecznym czasie. Smaczna ryba, podkreślona smakiem grzybów i charakterystycznym aromatem kaparów to wyjątkowe danie na wiele okazji.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karpia
 - 250 g pieczarek
 - 1 czerstwa bułka
 - 1/2 szklanki mleka
 - 5 łyżek margaryny
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki mąki
 - 1/2 szklanki śmietany
 - 2 szklanki wywaru z warzyw
 - 2 łyżki natki pietruszki
 - 1 łyżka kaparów
 - przyprawa do zup
 - pieprz i sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczona rybę pokroić na dzwonka szerokości 4 cm. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zmielić.
 - Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i usmażyć. Część pieczarek odłożyć, a resztę wymieszać bułką, żółtkami, natką i przyprawami.
 - Dzwonka karpia napełnić farszem i ułożyć w garnku, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Następnie wywar przecedzić i odstawić, a rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
 - Na patelni roztopić tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem cały czas mieszając. Gotować 10 minut na małym ogniu i połączyć z odłożonymi pieczarkami, kaparami śmietaną i przyprawami.
 - Sosem zalać rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 min.