Idealne kotleciki z siekanej ryby ze szpinakiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Rybne kotlety to oszczędny sposób na gospodarowanie tym coraz droższym produktem. Idealne będą kotleciki z siekanej ryby. Dzięki temu zachowujemy więcej smaku, jest też coś na ząb. Dodając uduszoną cebulę, czosnek i szpinak wzbogacamy smak.
Ryby morskie, zwłaszcza mrożone (a to one mają cenę o wiele przyjaźniejszą dla naszych kieszeni), po rozmrożeniu ciężko jest usmażyć - dlatego warto zrobić z nich kotlety. Taką rybę łatwo jest podzielić na małe kawałki. Doskonale też robią jej warzywne dodatki, które sprawiają, że kotleciki są bardziej soczyste i puszyste.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g mrożonego filetu z białej ryby morskiej: dorsz, mintaj, morszczuk
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę jeszcze zamrożoną, drobno posiekać, nie mielić i nie rozmrażać do końca.
- Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Do cebuli dodać szpinak. I dusić, aż straci na objętości.
- W misce wymieszać jajko z mąką i mlekiem, dodać pokrojoną rybę, uduszoną cebulę i czosnek oraz szpinak, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.
- Z masy formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.