Idealne kotleciki z siekanej ryby ze szpinakiem

Idealna kotleciki z siekanej ryby ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Ideał na talerzu - siekane kotleciki rybne ze szpinakiem i salsą z awokado
łatwy
30 min
4

Rybne kotlety to oszczędny sposób na gospodarowanie tym coraz droższym produktem. Idealne będą kotleciki z siekanej ryby. Dzięki temu zachowujemy więcej smaku, jest też coś na ząb. Dodając uduszoną cebulę, czosnek i szpinak wzbogacamy smak. 

Ryby morskie, zwłaszcza mrożone (a to one mają cenę o wiele przyjaźniejszą dla naszych kieszeni), po rozmrożeniu ciężko jest usmażyć - dlatego warto zrobić z nich kotlety. Taką rybę łatwo jest podzielić na małe kawałki. Doskonale też robią jej warzywne dodatki, które sprawiają, że kotleciki są bardziej soczyste i puszyste.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 350 g mrożonego filetu z białej ryby morskiej: dorsz, mintaj, morszczuk
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju 
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę jeszcze zamrożoną, drobno posiekać, nie mielić i nie rozmrażać do końca. 
  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Do cebuli dodać szpinak. I dusić, aż straci na objętości.
  • W misce wymieszać jajko z mąką i mlekiem, dodać pokrojoną rybę, uduszoną cebulę i czosnek oraz szpinak, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.
  • Z masy formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.