Grillowany pstrąg z masłem ziołowym z ikrą - przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym z ikrą - przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego
Autor: Shutterstock Grillowany pstrąg z masłem ziołowym z ikrą - przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego
łatwy
30 min
4

Ciekawy sposób urozmaicenia podania pstrąga  z grilla. Dodajemy do niego masło ziołowe z dodatkiem ikry. Przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego. Oczywiście przepis można wykorzystać także bez dodatku ikry.

SKŁADNIKI

  • 4 oczyszczone pstrągi
  • 1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki
  • 12 gałązek tymianku świeżego
  • Masło ziołowe z ikrą:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ikry z pstrąga
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego
  • ½ łyżki szczypiorku, drobno posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie i grillowanie pstrągów: osusz pstrągi wewnątrz i na zewnątrz. Do środka ryb włóż po kilka plasterków limonki i po 3 gałązki świeżego tymianku, przypraw solą i pieprzem. Grilluj pstrągi metodą bezpośrednią na grillu węglowym, ok. 4 min. z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.
  • Masło ziołowe: w miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon i szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.