Grillowany pstrąg z masłem ziołowym z ikrą - przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciekawy sposób urozmaicenia podania pstrąga z grilla. Dodajemy do niego masło ziołowe z dodatkiem ikry. Przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego. Oczywiście przepis można wykorzystać także bez dodatku ikry.
SKŁADNIKI
- 4 oczyszczone pstrągi
- 1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki
- 12 gałązek tymianku świeżego
- Masło ziołowe z ikrą:
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka ikry z pstrąga
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego
- ½ łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie i grillowanie pstrągów: osusz pstrągi wewnątrz i na zewnątrz. Do środka ryb włóż po kilka plasterków limonki i po 3 gałązki świeżego tymianku, przypraw solą i pieprzem. Grilluj pstrągi metodą bezpośrednią na grillu węglowym, ok. 4 min. z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.
- Masło ziołowe: w miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon i szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.