Glazurowany łosoś w 15 minut. Obiad jak z najlepszej restauracji

Przepyszny, soczysty łosoś w aromatycznej i słodkiej glazurze z brązowego cukru to idealny sposób na przepyszny obiad, który rozkocha w sobie każdego. Nie jest trudny w przygotowaniu, a smakuje i wgląda jak z eleganckiej restauracji.
Pyszny obiad w kilka chwil. Smak, który zapamiętasz na długo
Prosty łosoś w niesamowitym wydaniu. Tę rybę przygotowuje się niezwykle prosto, a smakuje i wygląda jak z wykwintnej restauracji. Łosoś w glazurze z brązowego cukru smakuje wyśmienicie i zachwyci każdego, zarówno domownika, jak i gościa.
To idealne danie na obiad w tygodniu, ponieważ może być gotowe już nawet w 15 minut, a z pewnością stanie się nowym ulubieńcem. Łosoś w ten łączy w sobie ciekawe smaki, które razem tworzą słodką, ale lekko pikantną glazurę, która świetnie komponuje się z delikatnym smakiem łososia.
Dostosuj przepis pod siebie. Przepyszny łosoś w kilkanaście minut
Co najlepsze, przepis ten można dostosować pod siebie. Jeśli wolimy możemy, zamiast sosu sojowego użyć na przykład sosu rybnego - jeśli mamy go pod ręką. Cukier bez problemu zamienimy na miód czy syrop klonowy, a limonkę na cytrynę. Również z przyprawami mamy dowolność, choć garam masala z pewnością będzie idealnie pasował do tego dania.
Naszego łososia najlepiej podawać z ryżem i świeżą, wiosenną sałatką dla przełamania smaku. Jeśli jednak mamy ochotę na coś innego to bez problemu możemy również zaserwować inne dodatki.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki garam masala
- 1 łyżka oleju
- 4 filety z łososia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W niewielkiej misce mieszamy cukier, musztardę, sos sojowy, sok z limonki i garam masalę.
- Dokładnie wszystko mieszamy i odkładamy 2 łyżki sosy na bok.
- Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą.
- Łososia układamy na blaszce skórą do dołu.
- Smarujemy rybę naszą glazurą.
- Łososia pieczemy przez około 5 minut w 220 stopniach.
- Wyjmujemy i polewamy pozostałą glazurą.
- Pieczemy, aż łosoś będzie gotowy 5-8 minut.