Glazurowany łosoś w 15 minut. Obiad jak z najlepszej restauracji

Glazurowany łosoś w 15 minut. Obiad jak z najlepszej restauracji
Autor: Shutterstock.com Glazurowany łosoś w 15 minut. Obiad jak z najlepszej restauracji
łatwy
5 min
4

Przepyszny, soczysty łosoś w aromatycznej i słodkiej glazurze z brązowego cukru to idealny sposób na przepyszny obiad, który rozkocha w sobie każdego. Nie jest trudny w przygotowaniu, a smakuje i wgląda jak z eleganckiej restauracji.

Pyszny obiad w kilka chwil. Smak, który zapamiętasz na długo

Prosty łosoś w niesamowitym wydaniu. Tę rybę przygotowuje się niezwykle prosto, a smakuje i wygląda jak z wykwintnej restauracji. Łosoś w glazurze z brązowego cukru smakuje wyśmienicie i zachwyci każdego, zarówno domownika, jak i gościa.

To idealne danie na obiad w tygodniu, ponieważ może być gotowe już nawet w 15 minut, a z pewnością stanie się nowym ulubieńcem. Łosoś w ten łączy w sobie ciekawe smaki, które razem tworzą słodką, ale lekko pikantną glazurę, która świetnie komponuje się z delikatnym smakiem łososia.

Dostosuj przepis pod siebie. Przepyszny łosoś w kilkanaście minut

Co najlepsze, przepis ten można dostosować pod siebie. Jeśli wolimy możemy, zamiast sosu sojowego użyć na przykład sosu rybnego - jeśli mamy go pod ręką. Cukier bez problemu zamienimy na miód czy syrop klonowy, a limonkę na cytrynę. Również z przyprawami mamy dowolność, choć garam masala z pewnością będzie idealnie pasował do tego dania.

Naszego łososia najlepiej podawać z ryżem i świeżą, wiosenną sałatką dla przełamania smaku. Jeśli jednak mamy ochotę na coś innego to bez problemu możemy również zaserwować inne dodatki.

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka oleju
  • 4 filety z łososia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W niewielkiej misce mieszamy cukier, musztardę, sos sojowy, sok z limonki i garam masalę.
  • Dokładnie wszystko mieszamy i odkładamy 2 łyżki sosy na bok.
  • Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą.
  • Łososia układamy na blaszce skórą do dołu.
  • Smarujemy rybę naszą glazurą.
  • Łososia pieczemy przez około 5 minut w 220 stopniach.
  • Wyjmujemy i polewamy pozostałą glazurą.
  • Pieczemy, aż łosoś będzie gotowy 5-8 minut.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej