Filet karmazyna z patelni: przepis jak długo smażyć rybę karmazyn

Filet karmazyna z patelni: przepis jak długo smażyć rybę karmazyn
Autor: Shutterstock.com Filet karmazyna z patelni podany z duńskim sosem remuladowym i odsmażanymi ziemniakami
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Smażony filet z karmazyna jest absoltunie przepyszny. Można go smażyć saute, tylko oprószony mąką i przyprawami lub w cieście naleśnikowym. Filety z tej ryby są cienkie i bardzo delikatne. Smażymy je stosunkowo krótko i z wyczuciem, żeby nie przesmażyć. 

SKŁADNIKI

  • Na smażonego karmazyna:
  • 4 filety z karmazyna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • Na sos remuladowy do ryby:
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanych korniszonów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypiorku
  • oraz do podania odsmażane talarki ziemniaczane
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksować oliwę z sokiem z cytryny, tymiankiem, pieprzem i solą. Tą mieszaniną posmarować filety z obu stron. Odłożyć na 15 minut.
  • W czasie, gdy ryba się marynuje, przygotować sos remuladowy. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić. 
  • Rybę lekko osuszyć. Obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć.
  • Filety smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu. Po 3-4 minut z każdej strony. 
  • Podajemy z odsmażonymi ziemniakami gotowanymi i duńskim sosem remuladowym.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Ryba smażona w cieście naleśnikowym: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej