Filet karmazyna z patelni: przepis jak długo smażyć rybę karmazyn
2021-12-19
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Smażony filet z karmazyna jest absoltunie przepyszny. Można go smażyć saute, tylko oprószony mąką i przyprawami lub w cieście naleśnikowym. Filety z tej ryby są cienkie i bardzo delikatne. Smażymy je stosunkowo krótko i z wyczuciem, żeby nie przesmażyć.
SKŁADNIKI
- Na smażonego karmazyna:
- 4 filety z karmazyna
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- Na sos remuladowy do ryby:
- 4 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanych korniszonów
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypiorku
- oraz do podania odsmażane talarki ziemniaczane
- 1/4 łyżeczki przyprawy curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksować oliwę z sokiem z cytryny, tymiankiem, pieprzem i solą. Tą mieszaniną posmarować filety z obu stron. Odłożyć na 15 minut.
- W czasie, gdy ryba się marynuje, przygotować sos remuladowy. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić.
- Rybę lekko osuszyć. Obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć.
- Filety smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu. Po 3-4 minut z każdej strony.
- Podajemy z odsmażonymi ziemniakami gotowanymi i duńskim sosem remuladowym.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?