Zrobiłam go sama i już nigdy nie pójdę do budki. Ten kebab to złoto

Zrobiłam go sama w i już nigdy nie pójdę do budki. Ten kebab to złoto
Autor: Designqb/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Kto nie lubi dobrego kebaba? Aromatyczne mięso, pyszna bułka, ulubiony sos i świeże dodatki to wszystko składa się na niesamowite danie. A co jeśli powiemy wam, że możemy przygotować aromatycznego kebaba w domu w kilka chwil? To idealny sposób na smaczniejszą i zdrowszą alternatywą dla popularnego fast fooda!

Kebab bez wychodzenia z domu. Zachwyć się prostą alternatywą

Smak kebaba, którego już nigdy nie zapomnisz. Domowe mięso na kebab to świetny sposób, by zapewnić sobie smak, świeżość i aromat, tak jak to lubimy. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, jednak trzeba wiedzieć, że potrzeba będzie trochę czasu, by zamarynować mięso.

Jest to jednak tego warte. Przyznam, że po tym jak zrobiłam w domu własne mięso do kebaba ciężko mi przekonać się z powrotem do kupnych. Dzięki temu, że przygotowuje je samodzielnie, wiem dokładnie co znajduje się w moim mięsie.

Jakie dodatki do kebaba? Te sprawdzą się najlepiej

W naszym kebabie również mamy dowolność jeśli chodzi o dodatki. Świetnie sprawdzą się bułki typu pita, lawasze czy tortille. Ulubione warzywa także powinny zawitać do naszego dania. Najlepiej pasować będzie: pomidor, ogórek, cebula, sałata czy kapusta pekińska.

Posmakuj sam. Kiedy raz przygotujesz domowy kebab to już nie będzie odwrotu. Jeśli chcemy, zamiast kurczaka możemy sięgnąć po wołowinę, baraninę czy indyka. Możliwości jest całe mnóstwo. Przygotuj swój ulubiony kebab tak jak lubisz i rozkoszuj się zdrowszą alternatywą dla popularnego fas fooda.

SKŁADNIKI

  • 800 gramów mięsa z kurczaka (najlepsze będzie filet z udek)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 czubate łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • oraz na stelaż podtrzymujący kebab długie patyczki do szaszłyków, pół dużego ziemniaka i połówka cebuli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka zbij dnem ciężkiej patelni lub rondla, aby wyrównać ich grubość. Przetnij na mniejsze kawałki.
  • Cienkie kawałki mięsa natrzyj solą i wymieszaj z jogurtem oraz resztą przypraw. Odstaw na kilka godzin, aby się zamarynowało.
  • Przygotuj stelaż: w połówkę dużego ziemniaka (może być też inne warzywo o podobnym kształcie) wbij co najmniej trzy patyczki do szaszłyków. Na to ponadziewaj mięso, kończąc połówką cebuli.
  • Całość zawiń w folię, formując zgrabny rulon, i odstaw do lodówki co najmniej na kolejną godzinę.
  • Następnie usuń folię i wstaw kebab do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kebab należy ustawić pionowo, na blasze oprzeć końcówkę z ziemniakiem. Końcówki patyczków wychodzące z cebuli zafiksować między prętami rusztu – w przeciwnym wypadku konstrukcja najpewniej się przewróci. Piec około 1,5 godziny.
  • Upieczone mięso ścinaj ostrym nożem na cienkie plasterki. Podawaj z sosami: jogurtowym  i paprykowym
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Redakcja
więcej