Ajwar: paprykowa pasta rodem z kuchni bałkańskiej

Ajwar: paprykowa pasta rodem z kuchni bałkańskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ajvar to przysmak kuchni bałkańskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ajwar (serb. ajvar) to pasta z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku oraz przypraw. Jest ajvar łagodny i jest pikantny. Ajvar pochodzi z Bałkanów. Jest nieodzownym elementem kuchni serbskiej. Można jeść ajvar rozsmarowany na chlebie. Można używać go jako sosu do makaronu. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Dodatek ajvaru wzbogaci zwykłą zupę pomidorową o aromat i smak pieczonej papryki.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany opiekać na palniku podobnie jak cebulę do rosołu. Niech skórka się przypali.

  • Przygotować blachę do pieczenia. Papryki przeciąć na połowę i usunąć gniazda nasienne. Rozłożyć papryki na blaszce, obok położyć bakłażany. Dodać parę ząbków czosnku.

  • Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec warzywa do momentu, gdy zrobią się miękkie, a skórka papryki mocno się przyrumieni. Bakłażana wyjąć wcześniej, będzie gotowy po 20 minutach.

  • Upieczoną paprykę przenieść do worka foliowego i zawiązać. Kiedy papryka wystygnie i sparzy się, oczyścić ją ze skórki.

  • Obrać bakłażana i przełożyć miąższ do kielicha blendera. Dodać paprykę i wycisnąć upieczony czosnek. Zmiksować na sos.

  • Przygotować garnek z łyżką oliwy. Dodać ostrą wędzoną papryczkę i mieszać chwilę, aż oliwa nabierze koloru, a kuchnia wypełni się specyficznym zapachem. Dodać zmiksowane warzywa i ocet. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut.

  • Przygotować słoiki, umyć je i sparzyć we wrzątku. Przełożyć gorący sos do słoika i szybko zamknąć wieczko. Postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 

Ocena: 3