Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Domowy gyros z wołowego mięsa mielonego to łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową. Ścisła struktura tej pieczeni pozwala kroić ją na dość cienkie plasterki. Idealnie nadaje się do zawijana w placki lub pitę. Polecam ten łatwy przepis na gyros lub po prostu pyszną pieczeń wołową. Można także przygotować ją z mięsa indyczego.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wołowego lub z udźca indyka
- 1 duża cebula czerwona
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać grubo, przełożyć do blendera, dodać ząbki czosnku i 2 łyżki wody, zmiksować na pastę.
- Do mielonego mięsa dodać zmiksowaną cebulę oraz przyprawy, wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy.
- Mięso przełożyć do formy żaroodpornej o wymiarach 20x30 cm. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z formy, gorącą pieczeń owinąć folią aluminiową, przycisnąć deską i obciążyć żeliwnym garnkiem lub słoikami z wodą. Pozostawić na 30 minut.
- Gdy pieczeń się zestali, pokroić na cienkie plasterki.
- Plasterki tak przygotowanego gyrosa zawijać w płaski chlebek. Podawać z pilami i sosem jogurtowym.
Domowy kebab z piekarnika