Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową

Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową
Autor: Shutterstock Soczysty gyros z mięsa mielonego prosto z piekarnika
łatwy
20 min
4

Domowy gyros z wołowego mięsa mielonego to łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową. Ścisła struktura tej pieczeni pozwala kroić ją na dość cienkie plasterki. Idealnie nadaje się do zawijana w placki lub pitę. Polecam ten łatwy przepis na gyros lub po prostu pyszną pieczeń wołową. Można także przygotować ją z mięsa indyczego. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wołowego lub z udźca indyka
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać grubo, przełożyć do blendera, dodać ząbki czosnku i 2 łyżki wody, zmiksować na pastę.
  • Do mielonego mięsa dodać zmiksowaną cebulę oraz przyprawy, wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy. 
  • Mięso przełożyć do formy żaroodpornej o wymiarach 20x30 cm. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut w temperaturze 180°C.
  • Po wyjęciu z formy, gorącą pieczeń owinąć folią aluminiową, przycisnąć deską i obciążyć żeliwnym garnkiem lub słoikami z wodą. Pozostawić na 30 minut.
  • Gdy pieczeń się zestali, pokroić na cienkie plasterki.
  • Plasterki tak przygotowanego gyrosa zawijać w płaski chlebek. Podawać z pilami i sosem jogurtowym. 
Domowy kebab z piekarnika
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej