Znakomite schabowe z ciepłym winegretem - niesamowicie smaczny pomysł na podanie kotletów

Schabowe z winegretem
Autor: Shutterstock Schabowe z winegretem można podać z ziemniaczanymi talarkami.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Ten sposób podania schabu wydobywa wszystkie smaczne nuty z mięsa, a sos podkreśla je, zamiast tłumić. Danie jest genialne w swej prostocie, a smakuje po prostu znakomicie. Tą potrawą można się prawdziwie delektować.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe (z kostką lub bez)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 garście rukoli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
  • Patelnie z grubym dnem rozgrzać na dużym ogniu. Gdy będzie mocno nagrzana wlać oliwę z oliwek i nieco zmniejszyć ogień.
  • Ułożyć na niej 2 kawałki mięsa i smażyć ok 5 minut z każdej strony, zdjąć mięso i czynność powtórzyć z pozostałymi dwoma kotletami.
  • Usmażone kotlety odłożyć na bok, najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika, żeby nie stygły.
  • Po zdjęciu mięsa zredukować jeszcze delikatnie ogień pod patelnią i wlać 1 łyżkę oliwy.
  • Wrzucić cytryny, czosnek i tymianek, posolić. Dusić ok 3-4 minuty.
  • Gdy cytryny zaczną robić się brązowe dodać schłodzone masło, aby powoli się rozpuściło, tworząc sos.
  • Mięso podawać polane sosem. Smakuje świetnie ze świeżą rukolą, również skropioną sosem.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej