Znakomite schabowe z ciepłym winegretem - niesamowicie smaczny pomysł na podanie kotletów
2022-04-03
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Ten sposób podania schabu wydobywa wszystkie smaczne nuty z mięsa, a sos podkreśla je, zamiast tłumić. Danie jest genialne w swej prostocie, a smakuje po prostu znakomicie. Tą potrawą można się prawdziwie delektować.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe (z kostką lub bez)
- oliwa z oliwek extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- 1-2 garście rukoli (opcjonalnie)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
- Patelnie z grubym dnem rozgrzać na dużym ogniu. Gdy będzie mocno nagrzana wlać oliwę z oliwek i nieco zmniejszyć ogień.
- Ułożyć na niej 2 kawałki mięsa i smażyć ok 5 minut z każdej strony, zdjąć mięso i czynność powtórzyć z pozostałymi dwoma kotletami.
- Usmażone kotlety odłożyć na bok, najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika, żeby nie stygły.
- Po zdjęciu mięsa zredukować jeszcze delikatnie ogień pod patelnią i wlać 1 łyżkę oliwy.
- Wrzucić cytryny, czosnek i tymianek, posolić. Dusić ok 3-4 minuty.
- Gdy cytryny zaczną robić się brązowe dodać schłodzone masło, aby powoli się rozpuściło, tworząc sos.
- Mięso podawać polane sosem. Smakuje świetnie ze świeżą rukolą, również skropioną sosem.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny