Znakomite bitki wieprzowe w sosie własnym - najlepszy domowy obiad
2022-04-25
łatwy
60 min
4
Bitki wieprzowe w sosie własnym cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Bitki przygotowuje się z wieprzowiny, najlepszy kawałek to szynka. Wystarczy nieco czasu i chwila uwagi, a pyszne danie zachwyci całą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso myjemy i kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek lekko tłuczemy i przyprawiamy pieprzem i solą. Plastry mięsa obtaczamy w mące.
- Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy mięso aż do momentu, gdy nabierze lekko brązowej barwy. Następnie zdejmujemy i przekładamy do wcześniej przygotowanego garnka.
- Aby sos był aromatyczny, po usmażeniu każdej porcji bitek patelnię podlewamy małą ilością wody, tak aby połączyła się z tłuszczem i sokiem z mięsa, po czym zlewamy całość do garnka z bitkami. Czynność tę nazywamy w kuchni profesjonalnej „deglasowanie” od francuskiego déglacé.
- Nową partię smażymy na nowym oleju. Deglasowanie patelni powtarzamy przy każdej partii mięsa, aż całość będzie gotowa. Do garnka z bitkami dorzucamy pokrojoną cebulę, po czym zalewamy wywarem lub wodą. Całość dusimy przez co najmniej półtorej godziny na wolnym ogniu.
- Mięso wyjmujemy cedzakiem i przekładamy do innego naczynia, zaś sos miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Sos dzięki cebuli i resztkom mąki, w której obtoczyliśmy mięso powinien być dość gęsty, ale można go jeszcze dodatkowo zagęścić odrobiną mąki (łyżkę stołową mąki rozpuszczamy na patelni z odrobiną masła i powoli dolewamy trochę sosu, całość przelewamy do garnka i mieszamy)
- Gdy sos jest już gotowy, wkładamy do niego z powrotem bitki i gotujemy jeszcze chwilkę. Podajemy gorące z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Z czym podać bitki wieprzowe?
Kruche mięso w aromatycznym, cebulowym sosie idealnie pasuje do kaszy, klusek lub ziemniaków. Pasuje do niego surówka z kapusty kiszonej lub zasmażane buraczki. Bitki wieprzowe to danie doskonałe na rodzinny obiad.
To warto wiedzieć o wieprzowinie:
- Wieprzowina: czy warto jeść wieprzowinę? Własności, wartości, zastosowanie
- Wieprzowina: jakie części wieprzowiny są sprzedawane, do czego się nadają?
- Wieprzowina ekologiczna – czyli jaka?
- Wieprzowina ze świni puławskiej lub złotnickiej – czym się charakteryzuje?