Zaskocz wszystkich w te święta. Szynka z ananasem, która robi furorę
Soczysta, słodko-słona i idealne na święta oraz inne imprezy. Szynka z ananasem to klasyk, którego każdy powinien choć raz spróbować. Ten przepis jest dziecinnie prosty, a pozwoli rozkoszować się aromatycznym daniem. Przygotuj ją, a zdobędzie każde serce.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Szynka z ananasem. Klasyka, która zawsze się sprawdzi
Szynka z ananasem to klasyczne połączenie, które udaje się za każdym razem. Słodki smak ananasa i słony smak szynki idealne ze sobą współgrają, tworząc jedną niesamowicie smaczną całość. Ten przepis sprawdzi się zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na rodzinną imprezę.
A co najlepsze? Samo przygotowanie tej szynki nie powinno nikomu sprawić większego problemu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki do glazury i później polewać nią naszą szynkę, by wszystkie smaki się przeszły. To naprawdę prosty sposób na aromatyczne danie.
Tak sprawisz, że będzie smakowała jeszcze lepiej. Wystarczy kilka minut
Jeśli chcemy, by smakowało jeszcze lepiej, w środek każdego ananasa możemy dodatkowo wbić jeszcze po jednym goździku. Wówczas nasza szynka będzie smakowała jeszcze lepiej, a przy okazji jej zapach długo będzie unosił się po całym domu.
Ciekawym pomysłem będzie dodanie kilku łyżek whisky albo rumu do glazury. To sprawi, że nasza szynka będzie bardziej "dorosłym" wydaniem. Można podawać ją samą, ale świetnie pasuje również do ryżu, tłuczonych ziemniaków czy do colesława.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 puszka ananasa w plastrach (nie wylewać zalewy - będzie do glazury)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub świeżo startego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę osuszamy i doprawiamy.
- W brytfannie układany szynkę, a na niej plastry ananasa.
- W misce mieszamy 1/3 szklanki zalewy ananasowej, miód, musztardę, sos sojowy, czosnek oraz imbir.
- Polewamy glazurą mięso oraz ananasa.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny, co 30 minut polewając szynkę sosem z dna naczynia.
- Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 200 stopni.
- Po wyjęciu, przykrywamy ją folią i odstawiamy na minimum 10 minut.