Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem à la kebab. Pyszna, aromatyczna i sycąca

zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem à la kebab
Autor: Shutterstock Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem à la kebab to pomysł na smakowity obiad z piekarnika.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanki to pyszne i aromatyczne potrawy, które robi się prosto z łatwo dostępnych składników. Jeżeli lubicie zapiekanki na obiad, sprawdźcie ten przepis. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem à la kebab smakuje znakomicie i jest wyjątkowo łatwa, a to nie wszystkie jej zalety.

Dlaczego warto zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem à la kebab?

  • Przepis na to danie obiadowe jest łatwy i składa się z kilku prostych kroków. Nawet jeżeli nie jesteście na poziomie zaawansowanym, zapiekanka uda się już za pierwszym razem.
  • Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej nie zajmuje wiele czasu. Pokrojenie składników, zrobienie sosu i ułożenie w formie trwa około kwadransa. Plusem jest to, że ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, co pozwala na znaczne zaoszczędzenie czasu.
  • Lista składników to produkty, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym lub na bazarze.
  • Dodatkową zaletą zapiekanki ziemniaczanej o smaku kebaba jest to, że można zrobić ją z resztek, które zajmują miejsce w lodówce. Dzięki temu produkty się nie zmarnują i powstanie pyszny obiad w duchu zero waste.

Czym wzbogacić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem à la kebab?

Do potrawy można dodać inne składniki, które podkręcą jej smak. Mogą to być warzywa, takie jak cukinia, cebula, zielony groszek, kukurydza czy marchewka. Smak dania zaostrzy drobno posiekana papryczka chili, a świeżości dodadzą zioła jak natka pietruszki, bazylia czy tymianek. Do sosu śmietanowego można dodać trochę musztardy i miodu.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g piersi kurczaka
  • 200 ml śmietany
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kebaba
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do kebaba. Wlać do ziemniaków i wymieszać.
  • Na dnie formy do zapiekania ułożyć połowę ziemniaków, a na nich kurczaka. Ułożyć pozostałe ziemniaki. Wierzch posypać startym serem.
  • Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i dopiekać, aż ser zacznie się rumienić.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej