Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem à la kebab. Pyszna, aromatyczna i sycąca
2023-07-17
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapiekanki to pyszne i aromatyczne potrawy, które robi się prosto z łatwo dostępnych składników. Jeżeli lubicie zapiekanki na obiad, sprawdźcie ten przepis. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem à la kebab smakuje znakomicie i jest wyjątkowo łatwa, a to nie wszystkie jej zalety.
Dlaczego warto zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem à la kebab?
- Przepis na to danie obiadowe jest łatwy i składa się z kilku prostych kroków. Nawet jeżeli nie jesteście na poziomie zaawansowanym, zapiekanka uda się już za pierwszym razem.
- Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej nie zajmuje wiele czasu. Pokrojenie składników, zrobienie sosu i ułożenie w formie trwa około kwadransa. Plusem jest to, że ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, co pozwala na znaczne zaoszczędzenie czasu.
- Lista składników to produkty, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym lub na bazarze.
- Dodatkową zaletą zapiekanki ziemniaczanej o smaku kebaba jest to, że można zrobić ją z resztek, które zajmują miejsce w lodówce. Dzięki temu produkty się nie zmarnują i powstanie pyszny obiad w duchu zero waste.
Czym wzbogacić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem à la kebab?
Do potrawy można dodać inne składniki, które podkręcą jej smak. Mogą to być warzywa, takie jak cukinia, cebula, zielony groszek, kukurydza czy marchewka. Smak dania zaostrzy drobno posiekana papryczka chili, a świeżości dodadzą zioła jak natka pietruszki, bazylia czy tymianek. Do sosu śmietanowego można dodać trochę musztardy i miodu.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 200 g piersi kurczaka
- 200 ml śmietany
- 100 g startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka przyprawy do kebaba
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą oraz pieprzem.
- Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do kebaba. Wlać do ziemniaków i wymieszać.
- Na dnie formy do zapiekania ułożyć połowę ziemniaków, a na nich kurczaka. Ułożyć pozostałe ziemniaki. Wierzch posypać startym serem.
- Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i dopiekać, aż ser zacznie się rumienić.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?