Zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku. Prosty obiad na bogato

zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku
Autor: Shutterstock Zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku to aromatyczny obiad dla całej rodziny.
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Pyszna i aromatyczna zapiekanka z mięsem mielonym przyrządzona według tego przepisu to mnóstwo smaku. Wszystkie składniki smacznie się ze sobą komponują, tworząc to sycące danie obiadowe na bogato. Przepis na zapiekankę pochodzi z Bułgarii, ale wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Oto łatwy przepis na pyszną zapiekankę z mięsem mielony po bułgarsku.

Zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku – składniki

W tym pysznym daniu obiadowym z piekarnika znalazło się sporo smacznych składników. Jest tu ryż oraz mięso mielone wieprzowe, kiełbasa i boczek oraz kiszona kapusta i cebula. Smak potrawy podkręca mielona słodka papryka oraz sól i pieprz. Idealnym uzupełnieniem jest sos z kwaśniej śmietany i czosnku.

Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym?

Bułgarski przepis na to pyszne danie nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. Zapiekankę robi się w kilku prostych krokach. Postępując według tego przepisu, zapiekanka z mięsem mielonym uda się już za pierwszym razem. Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną bułgarską zapiekankę?

  • 1. krok – ugotowanie ryżu
  • 2. krok – usmażenie mięsa mielonego z boczkiem, kiełbasą, kapustą kiszoną i cebulą
  • 3. krok – ułożenie mięsa i ryżu w formie do zapiekania i skropienie sosem śmietanowym z czosnkiem
  • 4. krok – upieczenie dania w piekarniku

Jak podawać zapiekankę z mięsem mielonym?

Przepis na ten bułgarski przysmak jest prosty i uniwersalny. Danie sprawdzi się przez cały rok. Składniki są proste i niedrogie. To dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Zaletą zapiekanki z mięsem mielonym po bułgarsku jest to, że świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g boczku
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka wody
  • 200 g białego ryżu
  • 150 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej boczek, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się złota. Często mieszać.
  • Dodać mięso mielone i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor. Często mieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać wodę i wymieszać. Smażyć, aż większość wody odparuje.
  • Dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia.
  • Formę do zapiekania wysmarować olejem. Przełożyć 1/3 usmażonego mięsa mielonego i przykryć 1/3 ryżu. Skropić śmietaną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W ten sam sposób ułożyć dwie kolejne warstwy, z czego ostatnią powinna być śmietana z czosnkiem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej