Zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku. Prosty obiad na bogato
Dieta bezglutenowa
Pyszna i aromatyczna zapiekanka z mięsem mielonym przyrządzona według tego przepisu to mnóstwo smaku. Wszystkie składniki smacznie się ze sobą komponują, tworząc to sycące danie obiadowe na bogato. Przepis na zapiekankę pochodzi z Bułgarii, ale wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Oto łatwy przepis na pyszną zapiekankę z mięsem mielony po bułgarsku.
Zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku – składniki
W tym pysznym daniu obiadowym z piekarnika znalazło się sporo smacznych składników. Jest tu ryż oraz mięso mielone wieprzowe, kiełbasa i boczek oraz kiszona kapusta i cebula. Smak potrawy podkręca mielona słodka papryka oraz sól i pieprz. Idealnym uzupełnieniem jest sos z kwaśniej śmietany i czosnku.
Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym?
Bułgarski przepis na to pyszne danie nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. Zapiekankę robi się w kilku prostych krokach. Postępując według tego przepisu, zapiekanka z mięsem mielonym uda się już za pierwszym razem. Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną bułgarską zapiekankę?
- 1. krok – ugotowanie ryżu
- 2. krok – usmażenie mięsa mielonego z boczkiem, kiełbasą, kapustą kiszoną i cebulą
- 3. krok – ułożenie mięsa i ryżu w formie do zapiekania i skropienie sosem śmietanowym z czosnkiem
- 4. krok – upieczenie dania w piekarniku
Jak podawać zapiekankę z mięsem mielonym?
Przepis na ten bułgarski przysmak jest prosty i uniwersalny. Danie sprawdzi się przez cały rok. Składniki są proste i niedrogie. To dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Zaletą zapiekanki z mięsem mielonym po bułgarsku jest to, że świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g boczku
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 1 szklanka wody
- 200 g białego ryżu
- 150 g kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej boczek, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się złota. Często mieszać.
- Dodać mięso mielone i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor. Często mieszać.
- Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać wodę i wymieszać. Smażyć, aż większość wody odparuje.
- Dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia.
- Formę do zapiekania wysmarować olejem. Przełożyć 1/3 usmażonego mięsa mielonego i przykryć 1/3 ryżu. Skropić śmietaną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W ten sam sposób ułożyć dwie kolejne warstwy, z czego ostatnią powinna być śmietana z czosnkiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.