Zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Prosty przepis na obłędny obiad dla całej rodziny
Dieta bezglutenowa
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i łatwy obiad, warto spróbować zapiekanki z kiełbasą i warzywami. To proste danie pełne smacznych składników, które doskonale sprawdzi się na rodzinny posiłek. Oto sprawdzony przepis na zapiekankę z kiełbasą i warzywami.
Jak zrobić zapiekankę z kiełbasą i warzywami?
Zapiekankę robi się wyjątkowo prosto i szybko. Najpierw należy podsmażyć kiełbasę z cebulą i marchewką. Następnie w naczyniu żaroodpornym układa się warstwę z ugotowanych ziemniaków, wykłada połowę smażonej z warzywami kiełbasy. Kolejną warstwą są ziemniaki, pozostała kiełbasa i ser. Na koniec składniki polewa się śmietaną i posypuje parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Jak upiec zapiekankę z kiełbasą i warzywami?
Ułożone w formie do zapiekania składniki wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi pół godziny. W tym czasie sery przyjemnie się roztopią i lekko zarumienią.
Z czym podawać zapiekankę z kiełbasą i warzywami?
Zapiekanka z dodatkiem kolorowych warzyw i dobrej jakości kiełbasy wieprzowej to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Danie robi się błyskawicznie, a składniki są niedrogie. Do przyrządzenia potrawy można wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego dnia lub zajmują miejsce w lodówce. Do zapiekanki z kiełbasą i warzywami można podać chrupiącą i soczystą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które doskonale uzupełnią posiłek:
- Sałatka z ogórków i pomidorów w 3 minuty. Prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
- Mizeria w nowej odsłonie. Zamiast ogórka użyj tego warzywa
- Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą. Świetne połączenie prostych składników
- Surówka z porów: przepis siostry Anastazji. Zaskakujący zestaw składników i wyjątkowy smak
SKŁADNIKI
- 250 g kiełbasy wieprzowej
- 250 g startego żółtego sera
- 200 g śmietany 12%
- 100 g startego parmezanu
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Dno formy do zapiekania skropić oliwą z oliwek i ułożyć połowę pokrojonych w plastry ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Na ziemniaki wyłożyć połowę podsmażonych warzyw z kiełbasą. Posypać połową startego żółtego sera. Ułożyć warstwę z pozostałych ziemniaków i kiełbasy z warzywami. Posypać serem. Wlać śmietanę, a wierzch posypać startym parmezanem i natką pietruszki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na gorąco z ulubioną surówką.