Zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Prosty przepis na obłędny obiad dla całej rodziny

zapiekanka z kiełbasą i warzywami
Autor: Shutterstock Przepis na zapiekankę z kiełbasą i warzywami jest błyskawiczny i robi się ją z prostych składników.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Szukając przepisu na szybki i prosty obiad, warto dowiedzieć się, jak zrobić zapiekankę z kiełbasą i warzywami. To proste danie kryje w sobie mnóstwo pysznych składników, które tworzą obłędne danie w sam raz na rodzinny obiad. Oto sprawdzony przepis na zapiekankę z kiełbasą i warzywami.

Jak zrobić zapiekankę z kiełbasą i warzywami?

Zapiekankę robi się wyjątkowo prosto i szybko. Najpierw należy podsmażyć kiełbasę z cebulą i marchewką. Następnie w naczyniu żaroodpornym układa się warstwę z ugotowanych ziemniaków, wykłada połowę smażonej z warzywami kiełbasy. Kolejną warstwą są ziemniaki, pozostała kiełbasa i ser. Na koniec składniki polewa się śmietaną i posypuje parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Jak upiec zapiekankę z kiełbasą i warzywami?

Ułożone w formie do zapiekania składniki wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi pół godziny. W tym czasie sery przyjemnie się roztopią i lekko zarumienią.

Z czym podawać zapiekankę z kiełbasą i warzywami?

Zapiekanka z dodatkiem kolorowych warzyw i dobrej jakości kiełbasy wieprzowej to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Danie robi się błyskawicznie, a składniki są niedrogie. Do przyrządzenia potrawy można wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego dnia lub zajmują miejsce w lodówce. Do zapiekanki z kiełbasą i warzywami można podać chrupiącą i soczystą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które doskonale uzupełnią posiłek:

SKŁADNIKI

  • 250 g kiełbasy wieprzowej
  • 250 g startego żółtego sera
  • 200 g śmietany 12%
  • 100 g startego parmezanu
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Dno formy do zapiekania skropić oliwą z oliwek i ułożyć połowę pokrojonych w plastry ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Na ziemniaki wyłożyć połowę podsmażonych warzyw z kiełbasą. Posypać połową startego żółtego sera. Ułożyć warstwę z pozostałych ziemniaków i kiełbasy z warzywami. Posypać serem. Wlać śmietanę, a wierzch posypać startym parmezanem i natką pietruszki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na gorąco z ulubioną surówką.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej