Z mięsa mielonego i tego zielonego warzywa robię pyszny obiad. Rodzina zawsze prosi o dokładkę

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, z których można wyczarować obłędne dania. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis na urzekającą smakiem i aromatem roladę z brokułowym farszem. To efektowna potrawa, którą bez problemu można zrobić w domu. Poznajcie łatwy przepis na znakomitą roladę z mięsa mielonego faszerowaną brokułami.
Z czym można łączyć brokuł?
Brokuły są uniwersalne, zdrowe i pyszne. To zielone warzywo znakomicie łączy się z wieloma innymi składnikami. Brokuł świetnie współpracuje z warzywami i różnego rodzaju serami. Można przyrządzić z niego pasty kanapkowe, sałatki i dania na ciepło. Oprócz zup świetnie sprawdzi się jak główny składnik farszu do znakomitej rolady z mięsa mielonego.
Pyszna rolada wypełniona aromatycznym farszem to wyśmienite połączenie kilku składników. Zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Danie można więc przyrządzać na różne okazje.
Co jest więc potrzebne, aby przyrządzić wyborną i efektowną roladę nadzianą zielonym farszem? Lista składników nie jest długa i została podzielona na trzy części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie.
- składniki do rolady – mięso mielone drobiowe, jajko, parmezan, bułka tarta, czosnek, przyprawy
- składniki do farszu – brokuły, ser feta, czosnek, przyprawy
- składniki do panierki – jajka, bułka tarta
Jak zrobić roladę z brokułami?
Przepis na pełną smaku roladę wypełnioną brokułowym nadzieniem nie jest trudny. Przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Na zrobienie tego efektownego dania nie trzeba też przeznaczać wielu godzin w kuchni. W sumie rolada jest gotowa po około godzinie.
Jak więc zrobić wyjątkowo smaczną roladę z mięsa mielonego, której smak podkręca obłędny farsz brokułowy? Wystarczy wybrać ten przepis, aby w mig cieszyć się jej wybornym smakiem.
- 1. krok – przygotowanie brokułowego farszu
- 2. krok – przygotowanie masy mięsnej
- 3. krok – uformowanie rolady i schłodzenie jej w lodówce
- 4. krok – usmażenie rolady na patelni
Jak podawać roladę z brokułami?
Wyborna rolada z mięsa mielonego wypełniona smakowitym farszem brokułowym to pyszne danie, które warto podać z różnymi dodatkami. Do rolady pasują ziemniaki pieczone lub z wody. Można podać ją w towarzystwie kolorowej sałatki z sosem winegret lub chrupiącej surówki. Roladę dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub grzybowym. W każdej wersji rolada z brokułami robi prezentuje się obłędnie i zachwyca kubki smakowe.
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa mielonego drobiowego
- 30 g bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Farsz:- 1 brokuł
- 50 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Panierka:- 2 jajka
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku 10 minut. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie posiekać. Przełożyć do miski.
- Dodać pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajko. Wsypać starty parmezan i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
- Na blacie rozłożyć duży kawałek folii aluminiowej. Przełożyć na nią masę mięsną i uformować równy prostokąt. Równomiernie wyłożyć brokułowy farsz, zostawiając około 1 cm marginesu z każdej strony. Zwinąć w roladę, wspomagają się folią aluminiową. Tak przygotowaną roladę wstawić do lodówki na 30 minut.
- Mięso wyjąć z lodówki i odwinąć z folii aluminiowej. Roladę panierować w jajach, a następnie obsypać bułką tartą.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim roladę z każdej strony, aż mięso zacznie się rumienić. Następnie przykryć i dusić około 20 minut. Co jakiś czas obracać mięso, aby się nie przypaliło. W razie potrzeby wlać odrobinę wody.
- Roladę przełożyć na deskę i pokroić na porcje.
- Podawać na ciepło z kolorową sałatką lub warzywami na ciepło.