Ziemniaki jogurtowe z piekarnika. Banalnie proste i obłędnie chrupiące

ziemniaki jogurtowe
Autor: Shutterstock Jogurtowe ziemniaki, czyli prosty przepis na obiad z piekarnika.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fani ziemniaków na pewno będą zachwyceni tym przepisem. Jogurtowe ziemniaki pieczone w piekarniku są nie tylko pyszne i pasują do wielu różnych potraw. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i błyskawiczne, a składniki łatwo dostępne. Zobaczcie, jak zrobić jogurtowe ziemniaki, które zachwycą pod każdym względem.

Jak zrobić jogurtowe ziemniaki?

To łatwy przepis na pyszne i kremowe ziemniaki z piekarnika. Obrane, umyte i osuszone ziemniaki miesza się z jogurtem greckim, do którego dołączyły aromatyczne przyprawy. Za pyszny smak ziemniaków odpowiada słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz. Tak przygotowanie ziemniaczki piecze się w rękawie przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Aby były chrupiące i rumiane, należy rozciąć rękaw i dopiekać je jeszcze przez kwadrans.

Dlaczego warto zrobić pieczone jogurtowe ziemniaki?

  • Przygotowanie ziemniaków w jogurtowej marynacie nie jest skomplikowane. Robi się je w kilku banalnych krokach.
  • Dzięki temu, że przepis jest tak łatwy, ziemniaki upieką nawet ci, którzy dopiero zgłębiają tajniki domowego gotowania.
  • Przygotowanie ziemniaków do pieczenia to kilkanaście minut. Czas, który muszą spędzić w piekarniku, wynosi niewiele ponad godzinę.
  • Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Wystarczą nieduże ziemniaki, jogurt grecki oraz przyprawy.
  • Najlepiej wybierać ziemniaki podobnej wielkości. Dzięki temu wszystkie równo się upieką. Duże ziemniaki można przekroić na pół. Jeżeli będziecie używać młodych ziemniaków, nie trzeba ich obierać, a jedynie bardzo dokładnie umyć i osuszyć.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, rękaw należy rozciąć i dopiekać ziemniaki jeszcze kilkanaście minut. Na ostatnie 15 minut można uruchomić termoobieg, który sprawi, że ziemniaczki staną się jeszcze bardziej chrupiące.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg średnich ziemniaków
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt grecki wymieszać z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, słodką papryką i chili oraz solą i pieprzem.
  • Obrane ziemniaki przełożyć do miski. Wlać jogurtową marynatę i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie ziemniaki były nią pokryte.
  • Ziemniaki przełożyć do torebki lub rękawa do pieczenia i mocno związać końce. W folii zrobić kilka małych otworów. Ułożyć w formie do zapiekania lub na blasze.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut. Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i piec 15 minut. W tym czasie ziemniaki apetycznie się zarumienią.
  • Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych, rybnych lub wegetariańskich.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej