Ziemniaki jogurtowe z piekarnika. Banalnie proste i obłędnie chrupiące
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Fani ziemniaków na pewno będą zachwyceni tym przepisem. Jogurtowe ziemniaki pieczone w piekarniku są nie tylko pyszne i pasują do wielu różnych potraw. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i błyskawiczne, a składniki łatwo dostępne. Zobaczcie, jak zrobić jogurtowe ziemniaki, które zachwycą pod każdym względem.
Jak zrobić jogurtowe ziemniaki?
To łatwy przepis na pyszne i kremowe ziemniaki z piekarnika. Obrane, umyte i osuszone ziemniaki miesza się z jogurtem greckim, do którego dołączyły aromatyczne przyprawy. Za pyszny smak ziemniaków odpowiada słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz. Tak przygotowanie ziemniaczki piecze się w rękawie przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Aby były chrupiące i rumiane, należy rozciąć rękaw i dopiekać je jeszcze przez kwadrans.
Dlaczego warto zrobić pieczone jogurtowe ziemniaki?
- Przygotowanie ziemniaków w jogurtowej marynacie nie jest skomplikowane. Robi się je w kilku banalnych krokach.
- Dzięki temu, że przepis jest tak łatwy, ziemniaki upieką nawet ci, którzy dopiero zgłębiają tajniki domowego gotowania.
- Przygotowanie ziemniaków do pieczenia to kilkanaście minut. Czas, który muszą spędzić w piekarniku, wynosi niewiele ponad godzinę.
- Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Wystarczą nieduże ziemniaki, jogurt grecki oraz przyprawy.
- Najlepiej wybierać ziemniaki podobnej wielkości. Dzięki temu wszystkie równo się upieką. Duże ziemniaki można przekroić na pół. Jeżeli będziecie używać młodych ziemniaków, nie trzeba ich obierać, a jedynie bardzo dokładnie umyć i osuszyć.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, rękaw należy rozciąć i dopiekać ziemniaki jeszcze kilkanaście minut. Na ostatnie 15 minut można uruchomić termoobieg, który sprawi, że ziemniaczki staną się jeszcze bardziej chrupiące.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg średnich ziemniaków
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt grecki wymieszać z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, słodką papryką i chili oraz solą i pieprzem.
- Obrane ziemniaki przełożyć do miski. Wlać jogurtową marynatę i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie ziemniaki były nią pokryte.
- Ziemniaki przełożyć do torebki lub rękawa do pieczenia i mocno związać końce. W folii zrobić kilka małych otworów. Ułożyć w formie do zapiekania lub na blasze.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut. Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i piec 15 minut. W tym czasie ziemniaki apetycznie się zarumienią.
- Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych, rybnych lub wegetariańskich.