Ziemniaczki po bolońsku - pyszne do zakochania
2023-05-31
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Ziemniaczki po bolońsku to proste do przygotowania danie obiadowe, choć sprawdzą się także na imprezach. Niezbyt drogie, ale efektowne i po prostu pyszne!
Ziemniaki i mięso to duet nie do pobicia. Jednak zamiast łączyć ziemniaki z wody lub puree z tradycyjnymi kotletami lub gulaszem możemy pokusić się o inne, ciekawsze połączenie. Wystarczy upiec ziemniaki i podać je z sosem bolońskim, jak do spaghetti. Danie jest niedrogie, nieskomplikowane, a bardzo efektowne i pyszne. Sprawdzi się na co dzień i na imprezach. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 8 dużych ziemniaków - jednakowej wielkości
- 400 g mięsa mielonego - wołowego
- puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki cukru
- łyżka masła
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano i bazylia
- do posypania ser - parmezan lub inny ostry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ziemniaki ugotować do miękkości.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do niej pod koniec smażenia czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodać mięso, smażyć mieszając, by je rozdrobnić.
- Na niewielkiej patelni rozgrzać masło, wlać na nie pomidory z puszki i nieco je odparować. Dodać do sosu pół łyżeczki cukru i łyżeczkę koncentratu. Można zmiksować przesmażone pomidory lub pozostawić je w kawałkach - zgodnie z upodobaniami.
- Dodać sos do mięsa, całość doprawić do smaku i zagotować. Gdyby sos wydawał nam się zbyt rzadki - odparować nadmiar płynu.
- Ziemniaki przekroić - nie do końca - i lekko wydrążyć każdą połówkę. W powstałe miseczki nałożyć sos. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC - tyle tylko, by całość była gorąca. Podawać posypane żółtym serem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?