Ziemniaczki po bolońsku - pyszne do zakochania

Ziemniaczki po bolońsku - pyszne do  zakochania
Autor: Shutterstock Ziemniaczki inaczej - zapieczone z sosem bolońskim, takim jakiego używamy do spaghetii
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Ziemniaczki po bolońsku to proste do przygotowania danie obiadowe, choć sprawdzą się także na imprezach. Niezbyt drogie, ale efektowne i po prostu pyszne!

Ziemniaki i mięso to duet nie do pobicia. Jednak zamiast łączyć ziemniaki z wody lub puree z tradycyjnymi kotletami lub gulaszem możemy pokusić się o inne, ciekawsze połączenie. Wystarczy upiec ziemniaki i podać je z sosem bolońskim, jak do spaghetti. Danie jest niedrogie, nieskomplikowane, a bardzo efektowne i pyszne. Sprawdzi się na co dzień i na imprezach. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • 8 dużych ziemniaków - jednakowej wielkości
  • 400 g mięsa mielonego - wołowego
  • puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano i bazylia
  • do posypania ser - parmezan lub inny ostry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ziemniaki ugotować do miękkości.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do niej pod koniec smażenia czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dodać mięso, smażyć mieszając, by je rozdrobnić.
  • Na niewielkiej patelni rozgrzać masło, wlać na nie pomidory z puszki i nieco je odparować. Dodać do sosu pół łyżeczki cukru i łyżeczkę koncentratu. Można  zmiksować przesmażone pomidory lub pozostawić je w kawałkach - zgodnie z upodobaniami.
  • Dodać sos do mięsa, całość doprawić do smaku i zagotować. Gdyby sos wydawał nam się zbyt rzadki - odparować nadmiar płynu.
  • Ziemniaki przekroić - nie do końca -  i lekko wydrążyć każdą połówkę. W powstałe miseczki nałożyć sos. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC - tyle tylko, by całość była gorąca. Podawać posypane żółtym serem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej