Z łopatki wieprzowej i pieczarek robię wyśmienity gulasz. Syci, rozgrzewa i dodaje energii

gulasz z łopatki z pieczarkami
Autor: Shutterstock Najlepszy gulasz zrobisz z łopatki wieprzowej i pieczarek. To świetny pomysł na energetyczny obiad.
łatwy
70 min
4

Pyszny i aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem pieczarek to propozycja na znakomity obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i dodaje energii, więc idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Zobaczcie, jak przyrządzić wyborny gulasz z łopatki z pieczarkami i poznajcie prosty przepis na to smaczne danie obiadowe.

Co dodać do gulaszu, żeby był pyszny?

W tym prostym przepisie na sycący i rozgrzewający gulasz wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok, ale ze względu na swoje właściwości danie najlepiej smakuje na jesieni i w zimie, kiedy temperatury nie rozpieszczają.

Co jest potrzebne, aby zrobić pyszny domowy gulasz? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • łopatka wieprzowa
  • warzywa – cebule, kolorowe papryki, marchewki, krojone pomidory z puszki
  • pieczarki
  • bulion mięsny
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
  • dodatki – koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, olej

Jak przyprawić łopatkę na gulasz?

W tym sprawdzonym przepisie na domowy gulasz mięsa wieprzowego nie trzeba specjalnie przyrządzać. Łopatkę wystarczy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Następnie kawałki wieprzowiny doprawia się solą i pieprzem. Mięso należy obtoczyć w mące pszennej. Dzięki temu łopatka pozostanie soczysta, a sos delikatnie zgęstnieje.

Jak zrobić gulasz łopatki z pieczarkami?

Przepis na wyśmienity i sycący gulasz z łopatki wieprzowej wzbogacony pieczarkami i kolorowymi warzywami nie jest trudny. Wbrew pozorom przyrządzenie dużego garnka tej pysznej i treściwej potrawy jest łatwe. Przepis w punkt odpowiada na pytanie, czy do gulaszu można dodać pieczarki. Na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu, ponieważ gulasz powinien gotować się w sumie godzinę. Zaletą tego przepisu jest to, że gulasz z łopatki i pieczarek świetnie smakuje następnego dnia po podgrzaniu.

Jak więc zrobić pełen smacznych składników gulasz wieprzowy z pieczarkami? Z tym sprawdzonym przepisem jest to proste. Wystarczy raz przyrządzić to wyśmienite danie, aby na stałe zagościło w domowym menu.

  • 1. krok – podsmażenie pieczarek z warzywami
  • 2. krok – podsmażenie łopatki z cebulą
  • 3. krok – dodanie pieczarek z warzywami i wlanie bulionu, duszenie 30 minut
  • 4. krok – dodanie krojonych pomidorów i pozostałych składników, doprawienie i duszenie 30 minut

SKŁADNIKI

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 600 ml bulionu mięsnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy staną się miękkie, dodać pokrojone w plasterki marchewki i pokrojone w kostkę papryki. Smażyć kilka minut, a następnie zestawić patelnię z ognia.
  • Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Obsypać mąką.
  • W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łopatkę. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
  • Do garnka przełożyć podsmażone pieczarki z warzywami. Wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 30 minut.
  • Dodać krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać i dusić około 30 minut.
  • Podawać na obiad z chlebem, ziemniakami lub ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej