Włoski obiad bez stania godzinami w kuchni? Leniwa lasagne to danie dla ciebie

Włoski obiad bez stania godzinami w kuchni? Leniwa lasagne to danie dla ciebie
Autor: Shutterstock.com Włoski obiad bez stania godzinami w kuchni? Leniwa lasagne to danie dla ciebie
łatwy
15 min
6

Pyszna, prosta i szybka. Lasagne dla leniwych to posiłek, który sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować, a jej smak będzie zachwycający. Nie ma co się zastanawiać i dziś na obiad przygotuj tę leniwą lasagne.

Leniwa lasagne na każdy dzień tygodnia. Doskonały pomysł na szybki obiad

Leniwa lasagne to świetne danie, które łączy w sobie pyszny smak lasagne z prostotą przygotowania. Całe danie będziemy mieli gotowe w niecałą godzinę. To danie, które sprawdzi się perfekcyjne na każdy dzień tygodnia. Idealna, leniwa alternatywa dla standardowej lasagne.

W tym przepisie nie znajdziemy całej masy warzyw, jeśli jednak chcemy, to możemy bez problemu je dodać. Świetnie sprawdzi się szpinak, cukinia, cebula czy papryka. Choć tak naprawdę, możemy dodać takie warzywa, na które mamy ochotę.

Możemy również poeksperymentować z serami. Mozzarellę możemy wymieszać na przykład z parmezanem czy ricottą. To danie jest bardzo proste do modyfikacji, dzięki czemu, każdy bez problemu może dostosować je do siebie.

Leniwa lazania to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Jest proste w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Całość jest naprawdę szybkim i prostym daniem, które świetnie smakuje. Naprawdę warto zapisać sobie ten przepis na czas, kiedy będziemy mieli ochotę na lasagne, ale niekoniecznie będziemy mieli czas ją przygotowywać.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu.
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano i bazylia
  • 150 g sera mozzarella
  • 100 g jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Wrzucamy mięso i 0,5 łyżeczki soli.
  • Smażymy, aż mięso będzie gotowe.
  • w niewielkiej misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i pół łyżeczki soli.
  • Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu mięsnego.
  • Na dół naczynia żaroodpornego wylewamy mieszankę jajeczną.
  • Dodajemy makaron z mięsem.
  • Całość posypujemy mozzarellą.
  • Pieczemy, do rozpuszczenia się sera.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej