Wieprzowa łopatka gotowana podawana z pieczarkami i soczewicą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Miękkie, kruche i soczyste mięso w towarzystwie soczewicy, pieczarek i marchewki znakomicie pasuje na rodzinny obiad. Łopatka przygotowana w ten sposób smakuje nie gorzej niż smażone mięso, a zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu. Polecamy przepis na wieprzową łopatkę gotowaną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg pieczarek
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg soczewicy
- 1/2 cytryny
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso zalać w garnku zimną wodą, zagotować i pozostawić na średnim ogniu 30 minut.
- Po tym czasie dodać soczewicę, całe, obrane marchewki, liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok 60 min.
- Pieczarki obrać i umyć w wodzie z sokiem cytrynowym i dodać do garnka z mięsem i gotować wszystko jeszcze 15 min.