Wieprzowa łopatka gotowana podawana z pieczarkami i soczewicą

2021-03-29
Wieprzowa łopatka gotowana z pieczarkami
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Miękkie, kruche i soczyste mięso w towarzystwie soczewicy, pieczarek i marchewki znakomicie pasuje na rodzinny obiad. Łopatka przygotowana w ten sposób smakuje nie gorzej niż smażone mięso, a zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu. Polecamy przepis na wieprzową łopatkę gotowaną.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg pieczarek
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg soczewicy
  • 1/2 cytryny
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso zalać w garnku zimną wodą, zagotować i pozostawić na średnim ogniu 30 minut.
  • Po tym czasie dodać soczewicę, całe, obrane marchewki, liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok 60 min.
  • Pieczarki obrać i umyć w wodzie z sokiem cytrynowym i dodać do garnka z mięsem i gotować wszystko jeszcze 15 min.