Udka kurczaka z limonką i kolendrą: świetny pomysł na obiad
2021-07-27
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Udka kurczaka to jeden z najpopularniejszych gatunków mięsa. Po upieczeniu są soczyste i smaczne. Czasem jednak potrzebujemy odmiany. Popularne udka zróbmy na sposób maksykański. To świetny pomysł na egzotyczny obiad! Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- Na udka kurczaka z limonką i kolendrą:
- 1 kg udek z kurczaka
- Na marynatę do udek z limonką i kolendrą:
- 1/4 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżka skórki z limonki
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średniej misce wymieszja kolendrę, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki, skórkę z limonki, chili w proszku, kminek, sól i pieprz.
- W torbie z suwakiem o pojemności 2 l lub dużej misce połącz kurczaka i marynatę. Marynuj przez co najmniej 2 godziny do nocy, od czasu do czasu przewracając torebkę. Odsącz kurczaka z marynaty.
- Podgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek na żeliwnej patelni grillowej na średnim ogniu lub po prostu na patelni. Smaż kurczaka na złoty kolor przez około 4-5 minut na stronę.
- Podawaj póki gorący. Najlpiej z sałatką meksykańską
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne