Udka kurczaka z limonką i kolendrą: świetny pomysł na obiad

Udka kurczaka z limonką i kolendrą
Autor: Shutterstock.com Smażone udka kurczaka z limonką i kolendrą podane z sałatką meksykańską
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Udka kurczaka to jeden z najpopularniejszych gatunków mięsa. Po upieczeniu są soczyste i smaczne. Czasem jednak potrzebujemy odmiany. Popularne udka zróbmy na sposób maksykański. To świetny pomysł na egzotyczny obiad! Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • Na udka kurczaka z limonką i kolendrą:
  • 1 kg udek z kurczaka 
  • Na marynatę do udek z limonką i kolendrą:
  • 1/4 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżka skórki z limonki
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średniej misce wymieszja kolendrę, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki, skórkę z limonki, chili w proszku, kminek, sól i pieprz.
  • W torbie z suwakiem o pojemności 2 l lub dużej misce połącz kurczaka i marynatę. Marynuj przez co najmniej 2 godziny do nocy, od czasu do czasu przewracając torebkę. Odsącz kurczaka z marynaty.
  • Podgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek na żeliwnej patelni grillowej na średnim ogniu lub po prostu na patelni. Smaż kurczaka na złoty kolor przez około 4-5 minut na stronę.
  • Podawaj póki gorący. Najlpiej z sałatką meksykańską
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej