Rozgrzewająca i sycąca warstwowa sałatka meksykańska

Rozgrzewająca i sycąca warstwowa sałatka meksykańska
Autor: Shutterstock Smakowita i pięknie się prezentująca warstwowa sałatka meksykańska
łatwy
30 min
4

Warstwowa sałatka meksykańska to pyszne danie, idealne na imprezy w chłodniejsze dni. Pięknie się prezentuje, zawiera dużo zdrowych i wzmacniających odporność składników, a dzięki kapsaicynie z papryki - rozgrzeje od środka. I smakuje doskonale!

SKŁADNIKI

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 100 g ryżu (ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • sok z połowy  cytryny
  • 1 awokado
  • parę gałązek świeżej kolendry
  • Sos:
  • 5 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć słodką papryką, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, następnie odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut, a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę, a papryczkę jalapeno drobno posiekać.
  • Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, fasolę przepłukać na sitku wrzątkiem. Czerwoną cebulę drobno posiekać.
  • Pokroić awokado i skropić je sokiem cytrynowym, by nie ściemniało.
  • Przygotować sos: Ketchup i majonez połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • W salaterce układać warstwowy: ryż, czerwona fasola, cebula, druga połowa ryżu, 2 łyżki sosu, zielona papryka, żółta papryka, czerwona papryka, papryczka jalapeno, 2 łyżki sosu, , kukurydza, pozostała ilość sosu i kurczak. Na wierzchu posypać czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką.
  • Na wierzchu ułożyć awokado, można też posypać całość posiekaną świeżą kolendrą.
Odmiany i właściwości papryki