Udka kurczaka w piwie. Doskonały obiad z piekarnika dla całej rodziny

udka kurczaka w piwie
Autor: Shutterstock Udka kurczaka pieczone w piwie to pyszny i aromatyczny obiad.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić najlepsze udka kurczaka, wybierzcie ten łatwy przepis. Udka kurczaka pieczone w piwie smakują wybornie. Są soczyste i miękkie, a skórka przyjemnie chrupie. Przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Poznajcie łatwy przepis na przepyszne udka kurczaka pieczone w piwie.

Udka kurczaka pieczone w piwie – składniki

Do przyrządzenia wyśmienitych udek kurczaka wykorzystuje się tylko kilka prostych składników, które są w sklepach przez cały rok. Marynatę do kurczaka robi się z jasnego piwa, suszonego tymianku i czosnku. Potrzebna jest także oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Pamiętajcie, aby udka kurczaka były jak najświeższe i dobrej jakości.

Jak zrobić udka kurczaka w piwie?

Przepis na miękkie i soczyste udka kurczaka w piwie nie jest trudny. To bardzo prosta receptura na pieczonego w piekarniku kurczaka. Pierwszym krokiem jest zrobienie marynaty do mięsa. Do piwa dodaje się czosnek, tymianek oraz sól i pieprz. Do marynaty wkłada się udka kurczaka i wstawia do lodówki. Powinny w niej leżakować około 4 godzin lub dłużej. Nic się nie stanie, jeżeli mięso spędzi w piwnej marynacie całą noc. W tym czasie mięso przejdzie aromatem przypraw i piwa. Następnie udka układa się w formie do zapiekania i skrapia marynatą oraz oliwą z oliwek.

Jak upiec udka kurczaka w piwie?

Ułożone w formie do zapiekania udka kurczaka wstawia się do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi 40 minut. W tym czasie udka się upieką, staną miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca.

Jak podawać udka kurczaka w piwie?

Pyszne i soczyste udka kurczaka w piwnej marynacie to propozycja na aromatyczny obiad, który zachwyci każdego. Przygotowanie nie jest skomplikowane, składniki można kupić przez cały rok, więc kurczak w piwie sprawdzi się na każdą okazję i w ciągu zwykłego tygodnia.

Udka kurczaka pieczone w piwie pysznie łączą się z pieczonymi ziemniakami, frytkami czy ryżem. Posiłek wzbogaci chrupiąca surówka z kapusty czy kolorowa sałata z lekkim dressingiem.

SKŁADNIKI

  • 8 udek kurczaka
  • 500 ml piwa jasnego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 główka czosnku + 3 ząbki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać piwo. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • Do marynaty włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 4 godziny.
  • Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć w formie do zapiekania. Skropić kilkoma łyżkami marynaty piwnej i oliwą z oliwek. Między udka włożyć przekrojoną na pół główkę czosnku.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 40 minut, aż mięso zacznie się lekko rumienić.
  • Podawać od razu z ziemniakami i surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej