Tak w Ameryce robi się gołąbki. Są łatwiejsze niż nasze i smakują tak samo pysznie
Dieta bezglutenowa
Chociaż gołąbki to potrawa kuchni polskiej, podobne danie przyrządza się w Ameryce. Są tak samo pyszne jak nasze, ale ich przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i zajmuje mniej czasu. Amerykański przepis na pewno przypadnie do gustu zabieganym i początkującym. Poznajcie przepis na amerykańskie gołąbki i zobaczcie, jak łatwo i szybko można je zrobić.
Czym są amerykańskie gołąbki?
Tradycyjne gołąbki to potrawa, która składa się farszu z mięsa mielonego i ryżu owiniętego liśćmi kapusty. Serwuje się je w sosie pomidorowym. Przyrządzenie tego klasycznego dania kuchni polskiej jest jednak dość pracochłonne i zajmuje sporo czasu. O wiele łatwiejszy sposób opracowali Amerykanie. Ich gołąbków nie trzeba zawijać w kapustę. Wystarczy połączyć składniki mięsnego farszu z poszatkowaną kapustą i uformować nieduże kotleciki. Nie dusi się ich w sosie pomidorowym jak w naszej klasycznej recepturze, a zapieka w piekarniku. To danie zawsze się udaje i pysznie smakuje. Gołąbki po amerykańsku to świetnie rozwiązanie dla osób zapracowanych, leniwych i początkujących.
Z czego zrobić amerykańskie gołąbki?
Przepis na te pyszne domowe gołąbki bez zawijania pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w domu. Do przyrządzenia gołąbków po amerykańsku wykorzystuje się praktycznie takie same składniki jak w polskich przepisach. Wszystkie produkty można więc z łatwością kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić pełne smaku i aromatu amerykańskie gołąbki? Lista składników została podzielona na dwie części. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- składniki do mięsnego farszu – mięso mielone wieprzowe, ryż, biała kapusta, cebule, czosnek, olej, przyprawy
- składniki do sosu pomidorowego – passata pomidorowa, bulion warzywny, śmietana, przyprawy
Jak zrobić amerykańskie gołąbki?
Amerykańska wersja gołąbków, których nie trzeba zawijać, zachwyca smakiem, aromatem i przygotowaniem. Przepis jest nie tylko prosty, ale i o wiele mniej skomplikowany niż nasza tradycja receptura. Danie robi się o połowę krócej. To danie sycące i rozgrzewające, więc najlepiej sprawdzi się na obiad jesienią i zimą, kiedy temperatury nie rozpieszczają.
Zaletą tego przepisu jest to, że amerykańskich gołąbków można od razu zrobić więcej, ponieważ idealnie nadają się do wekowania. Wystarczy przełożyć je do słoików, zalać sosem pomidorowym i pasteryzować w wodzie przez godzinę. Po ostygnięciu należy wstawić je do spiżarni lub kuchennej szafki i mieć pod ręką w każdej chwili.
Jak więc zrobić gołąbki po amerykańsku? Przepis jest naprawdę łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Danie jest gotowe po niecałej godzinie. Gołąbki bez zawijania rodem z USA świetnie smakują następnego dnia po podgrzaniu. Jeżeli coś zostanie z obiadu, na pewno się nie zmarnuje.
- 1. krok – ugotowanie ryżu i poszatkowanie kapusty
- 2. krok – przygotowanie mięsnej masy z kapustą i ryżem
- 3. krok – uformowanie kotlecików
- 4. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 5. krok – przełożenie kotlecików do formy i zalanie sosem pomidorowym
- 6. krok – upieczenie gołąbków po amerykańsku w piekarniku
SKŁADNIKI
- Gołąbki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 500 g białej kapusty
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:- 500 ml passaty pomidorowej
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i odstawić.
- Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do miski, lekko posolić i odstawić na 15 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia i odstawić.
- Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodać kapustę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać mięso mielone i wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Z masy mięsnej formować nieduże klopsiki. Ułożyć je w formie do zapiekania.
- Do rondelka wlać passatę pomidorową i bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Zagotować.
- Do sosu wlać śmietanę i wymieszać.
- Do formy z gołąbkami wlać sos pomidorowy.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub pieczywem.