Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          średni
      
      
        
          120 min
      
      
        
          4
      
    Podajemy przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Domowe gołąbki z kapusty smakują jak u mamy, a najlepsze są gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym i ryżem podane z sosem pomidorowym. Jeśli właśnie takie gołąbki przygotowywało się w twoim domu, koniecznie wypróbuj ten przepis. 
SKŁADNIKI
- Główka kapusty
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny
- 10 dag ryżu lub czerstwa kajzerka
- Jajko
- Cebula
- Łyżka oleju
- 1/4 bulionu
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
- Mały przecier pomidorowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotuj na półtwardo (ok. 10 minut), bułkę wymocz w wodzie.
- Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju.
- Mięso wymieszaj z ryżem lub odciśniętą bułką, jajkiem, cebulą. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Na przygotowane liście nałóż po porcji farszu. Zawiń do środka dwa brzegi, potem zwiń, zaczynając od brzegu z grubym nerwem liściowym.
- Na dnie szerokiego rondla połóż kilka liści kapusty, ułóż warstwami gołąbki, przykryj kilkoma liśćmi.
- Wlej bulion. Duś pod przykryciem około godziny. Pod koniec dodaj przecier, wymieszaj.
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        