Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Poradnik Zdrowie
Gołąbki tradycyjne
Autor: Shutterstock Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem
średni
120 min
4

Podajemy przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Domowe gołąbki z kapusty smakują jak u mamy, a najlepsze są gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym i ryżem podane z sosem pomidorowym. Jeśli właśnie takie gołąbki przygotowywało się w twoim domu, koniecznie wypróbuj ten przepis.

SKŁADNIKI

  • Główka kapusty
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
  • 10 dag ryżu lub czerstwa kajzerka
  • Jajko
  • Cebula
  • Łyżka oleju
  • 1/4 bulionu
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Mały przecier pomidorowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj na półtwardo (ok. 10 minut), bułkę wymocz w wodzie.
  • Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju.
  • Mięso wymieszaj z ryżem lub odciśniętą bułką, jajkiem, cebulą. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na przygotowane liście nałóż po porcji farszu. Zawiń do środka dwa brzegi, potem zwiń, zaczynając od brzegu z grubym nerwem liściowym.
  • Na dnie szerokiego rondla połóż kilka liści kapusty, ułóż warstwami gołąbki, przykryj kilkoma liśćmi.
  • Wlej bulion. Duś pod przykryciem około godziny. Pod koniec dodaj przecier, wymieszaj.
Poradnik Zdrowie