Szynka pieczona w chlebie: przepis na świąteczną szynkę wieprzową
2021-10-15
łatwy
100 min
4
Szynka pieczona w chlebie to odświętna pieczeń. Przygotowanie szynki zapieczonej w cieście chlebowym jest łatwe. Wymaga jednak czasu i energii. Efektowne pieczyste otoczone chlebem wzbudzi zachwyt biesiadników. To wartość bezcenna!
SKŁADNIKI
- Na pieczoną szynkę:
- 1,5 kg (waga w przybliżeniu) peklowanej szynki wieprzowej bez kości i ugotowanej
- Na ciasto chlebowe:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 3/4 łyżeczki grubej soli
- 1/2 łyżeczki aktywnych drożdży suchych (lub drożdży instant)
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki dodać do miski. Zamieszać łyżką do uzyskania jednorodnego ciasta. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godz.
- W dniu pieczenia szynki rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Szynkę wyjąć z lodówki na 40 minut przed zawinięciem. Szynka zawijana w ciasto musi mieć temperaturę pokojową
- Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Nie wyrabiać. Nie zagniatać. Ciasto jedynie rozciągnąć palcami na placek.
- Na placku ułożyć szynkę. Zawinąć. Ciasto skleić. Szynkę w cieście chlebowym ułożyć ostrożnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 45-55 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika.
- Wyjąć szynkę w chlebie z piekarnika. Przełożyć na kratkę lub deskę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na ciepło z chrzanem. Lub na zimno z ćwikłą. Przed podaniem pokroić.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Więcej przepisów na pieczoną szynkę
Szynka wieprzowa to tradycyjny przysmak wielkanocnego stołu. Zobacz: Wieprzowina - jakie witaminy zawiera mięso wieprzowe? Pieczeń z szynki uchodzi za wykwintne danie. Soczyste mięso, subtelny smak i doskonały sos - czynią z tej potrawy króla świątecznego stołu.
Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis [WIDEO]
Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]