Szynka pieczona: przepis na pyszne danie mięsne

Szynka pieczona: przepis na pyszne danie mięsne
Autor: Shutterstock Szynka pieczona smakuje wybornie i jest doskonała na ciepło i zimno - jako wędlina
średni
120 min
4

Szynka pieczona samodzielnie w domu będzie smakowała jak żadna inna. Idealna na rodzinny obiad, a także na zimno jako dodatek do pieczywa lub sałatek. Polecamy!

Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu:

Przeczytaj koniecznie: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!

SKŁADNIKI

  • 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórką
  • cebula
  • 400 g małych cebulek
  • marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 30 goździków
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte mięso suszymy, nacieramy solą i pieprzem.
  • Skórkę nacinamy w romby, smarujemy olejem i wbijamy w nią goździki.
  • Szynkę kładziemy w brytfannie (skórą do dołu), wlewamy szklankę wody i pieczemy 2 godziny w temperaturze 220 st. C.
  • Kroimy obrane warzywa.
  • Po godzinie pieczenia odwracamy szynkę, dodajemy warzywa i polewamy mięso sosem z brytfanny.
  • Sos do pieczeni cedzimy, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy.
  • Szynkę kroimy w plastry i podgrzewamy w sosie. Pieczemy 2,5 godz.
  • Masło topimy z miodem, wkładamy obrane cebulki, oprószamy solą i rumienimy.
  • Szynkę podajemy z sosem, obłożoną cebulkami.