Sznycle w sosie serowym - szybki obiad domowy jak z restauracji
2021-08-24
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Sznycle w sosie serowym przygotowuję w maksymalnie 30 minut. Taki przepis na obiad to skarb dla zapracowanych. Pełne danie złożone z mięsa, ryżu i warzyw, smaczne i wypełnione kuszącymi aromatami. Nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia takiego obiadu.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki ryżu
- 4 sznycle wieprzowe
- 2 opakowania mozzarelli w zalewie
- 1 opakowanie serka topionego z ziołami
- 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
- 1-2 szalotki
- 0,5 szklanki kremówki
- olej
- listki świeżej bazylii
- sok z cytryny
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wstawić ryż wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, przykryć kocem i odstawić.
- Mięso rozbić na dość cienkie plastry, na każdym z nich położyć po 2 plastry mozzarelli, 2-3 listki bazylii i plaster pomidora (jeśli używasz pomidorów standardowej wielkości).
- Kotlety złożyć na pól, spiąć wykałaczką, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano.
- Zdjąć kotlety z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w krążki szalotkę.
- Gdy się zeszkli dodać pokrojone pomidory, podlać połową szklanki wody lub bulionu.
- Gdy płyn na patelni zacznie wrzeć dodać serek, i mieszając poczekać aż się rozpuści.
- Przyprawić sos solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku i zaprawić śmietanką.
- Sznycle podawać polane sosem, z ugotowanym wcześniej ryżem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania