Sznycle w sosie serowym - szybki obiad domowy jak z restauracji

Sznycle w sosie serowym - szybki obiad domowy jak z restauracji
Autor: Shutterstock Sznycle w sosie serowym podane na ozdobnym talerzu z niebieskim wzorem.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Sznycle w sosie serowym przygotowuję w maksymalnie 30 minut. Taki przepis na obiad to skarb dla zapracowanych. Pełne danie złożone z mięsa, ryżu i warzyw, smaczne i wypełnione kuszącymi aromatami. Nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia takiego obiadu.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 4 sznycle wieprzowe
  • 2 opakowania mozzarelli w zalewie
  • 1 opakowanie serka topionego z ziołami
  • 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
  • 1-2 szalotki
  • 0,5 szklanki kremówki
  • olej
  • listki świeżej bazylii
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wstawić ryż wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, przykryć kocem i odstawić.
  • Mięso rozbić na dość cienkie plastry, na każdym z nich położyć po 2 plastry mozzarelli, 2-3 listki bazylii i plaster pomidora (jeśli używasz pomidorów standardowej wielkości).
  • Kotlety złożyć na pól, spiąć wykałaczką, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano.
  • Zdjąć kotlety z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w krążki szalotkę.
  • Gdy się zeszkli dodać pokrojone pomidory, podlać połową szklanki wody lub bulionu.
  • Gdy płyn na patelni zacznie wrzeć dodać serek, i mieszając poczekać aż się rozpuści.
  • Przyprawić sos solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku i zaprawić śmietanką.
  • Sznycle podawać polane sosem, z ugotowanym wcześniej ryżem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej