Śródziemnomorski kurczak z ziemniakami
2021-03-26
łatwy
60 min
4
Przepis na proste, dietetyczne danie poniżej 400 kalorii: śródziemnomorski kurczak z młodymi ziemniaczkami i karczochem. Jedna porcja dania zawiera tylko 331 kalorii.
SKŁADNIKI
- 4 łyżeczki rozdrobnionego ząbka czosnku
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 12 małych ziemniaków
- bezkaloryczny olej w spraju do smażenia
- 2 chude piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę
- 1 szklanka czerwonej cebuli pokrojonej pionowo
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 3/4 szklanki beztłuszczowego bulionu drobiowego
- 2 posiekane marynowane papryki
- 1/4 szklanki oliwek z pestką
- 2 szklanki pokrojonych pomidorów
- 300 g serc karczochów
- 50 g startego parmezanu
- gałązka tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 400˚C. Na blaszce pokrytej beztłuszczowym olejem połącz czosnek, oliwę z oliwek, ¼ łyżeczki soli, tymianek, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i ziemniaki. Piecz przez około 30 minut.
- Piersi z kurczaka posyp solą i czarnym pieprzem, włóż na patelnię i smaż kilka minut aż zbrązowieją. Przełóż usmażone piersi do innego naczynia.
- Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż 5 minut. Dodaj wino i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu aż wino trochę odparuje.
- Dodaj ziemniaki, usmażone piersi z kurczaka, bulion, marynowane papryki i oliwki. Gotuj około 3 minut mieszając od czasu do czasu.
- Wymieszaj ze sobą czosnek, sól, pomidory, bazylię oraz serca karczochów i gotuj przez kilka minut.
- Posyp wszystko startym serem. Możesz udekorować potrawę gałązką tymianku.