Papryka marynowana - sprawdzony przepis [WIDEO]

Papryka marynowana - sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Papryka marynowana - prosta i smaczna przekąska lub dodatek do dań głównych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Uwielbiasz smak marynowanej papryki? Zrób ją sam! Potrzebne będą: papryka, cebula, ocet, zioła i przyprawy. Paprykę należy umyć i pokroić, powkładać do słoików, zalać odpowiednią zalewą i... gotowe! Oto nasz sprawdzony przepis na paprykę marynowaną.

Składniki

  • 2 kilogramy papryki

  • 1 duża cebula

  • Liść laurowy

  • Ziele angielskie

  • Pieprz ziarnisty

  • Gorczyca

  • Oliwa

  • szklanka octu

  • sól

  • woda

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne wraz ze wszystkimi pestkami. Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw.

  • Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody.

  • Zagotuj szklankę octu z 6 szklankami wody, łyżką soli i 8 łyżkami cukru.

  • Całość dokładnie wymieszaj.

  • Paprykę pokrój w plasterki.

  • Cebulę obierz i pokrój na kilka plastrów.

  • Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmij ją znad palnika i upewnij się, że wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

  • Przygotuj wyparzone (np. w piekarniku) słoiki.

  • Do każdego z nich włóż po plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.

  • Dołóż paprykę i zalej wszystko zalewą.

  • Na końcu dodaj odrobinę oliwy, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut. 

Ocena: 3,3