Sos chrzanowy na ciepło. Prosty, tani i wyrazisty dodatek do mięs, jaj i ryb
2023-03-08
łatwy
15 min
4
Sos chrzanowy na ciepło świetnie smakuje nie tylko z ozorkami, do których zawsze jest podawany. To także świetny dodatek do mięs, ryb i jajek. Jest wyrazisty i aromatyczny, więc świetnie podkręci smak każdego dania. Przygotujesz go w 15 minut.
SKŁADNIKI
- 3-4 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanki bulionu
- 0,5 szklanki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na lekko rozgrzaną, sucha patelnie wsyp mąkę i podpraż ja na jasnozłoty kolor.
- Następnie dodaj masło i mieszając podgrzewaj aż się rozpuści i połączy z mąką.
- Zasmażkę rozcieńcz bulionem i dokładnie wymieszaj, aby powstał jednolity sos.
- Śmietanę zahartuj odrobiną gorącego sosu, po czym wlej na patelnię i wymieszaj.
- Dodaj musztardę, i mieszaj jeszcze przez chwilę, aż śmietana połączy się z sosem.
- Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego chrzan, zaczynając od 2 łyżeczek.
- Spróbuj czy jest wystarczająco ostry i wyrazisty, w razie potrzeby dołóż jeszcze chrzanu.
- Całość dopraw solą i pieprzem według uznania, można tez dodać kilka kropli soku z cytryny.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?