Sos chrzanowy na ciepło. Prosty, tani i wyrazisty dodatek do mięs, jaj i ryb

Sos chrzanowy na ciepło
Autor: Shutterstock Sos chrzanowy na ciepło znakomicie pasuje go gotowanych i duszonych mięs.
łatwy
15 min
4

Sos chrzanowy na ciepło świetnie smakuje nie tylko z ozorkami, do których zawsze jest podawany. To także świetny dodatek do mięs, ryb i jajek. Jest wyrazisty i aromatyczny, więc świetnie podkręci smak każdego dania. Przygotujesz go w 15 minut.

SKŁADNIKI

  • 3-4 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanki bulionu
  • 0,5 szklanki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na lekko rozgrzaną, sucha patelnie wsyp mąkę i podpraż ja na jasnozłoty kolor.
  • Następnie dodaj masło i mieszając podgrzewaj aż się rozpuści i połączy z mąką. 
  • Zasmażkę rozcieńcz bulionem i dokładnie wymieszaj, aby powstał jednolity sos.
  • Śmietanę zahartuj odrobiną gorącego sosu, po czym wlej na patelnię i wymieszaj.
  • Dodaj musztardę, i mieszaj jeszcze przez chwilę, aż śmietana połączy się z sosem.
  • Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego chrzan, zaczynając od 2 łyżeczek.
  • Spróbuj czy jest wystarczająco ostry i wyrazisty, w razie potrzeby dołóż jeszcze chrzanu.
  • Całość dopraw solą i pieprzem według uznania, można tez dodać kilka kropli soku z cytryny.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej